ΤΥΠΟΣ ΔΑΝΙΑΣ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

By Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε 12 γελοιογραφικές καρικατούρες του Μωάμεθ, έργα ενός δανού σχεδιαστή. Στόχος ήταν να καταγγείλει το μουσουλμανικό φονταμενταλισμό.

Η δημοσίευση αυτή έγινε αφορμή για βίαια επεισόδια με διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, επίθεση σε τρεις δανούς πρεσβευτές ενώ 50 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και την Ασία.
Πρόσφατα η αστυνομία της Δανίας εξάρθρωσε σπείρα τριών ατόμων, ενός δανού μαροκινής καταγωγής και δύο τυνήσιων οι οποίοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν το σχεδιαστή των επίμαχων σχεδίων.

Θέλοντας να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου και την άρνηση της αυτολογοκρισίας αλλά και να καταγγείλουν την αντιδημοκρατικότητα της λογικής της δολοφονίας, 17 εφημερίδες της Δανίας δημοσίευσαν στο σύνολό τους χθες μία από τις επίμαχες καρικατούρες, όπου εμφανίζεται ο Μωάμεθ με τουρμπάνι σε μορφή βόμβας.

Η συμβολική αυτή κίνηση δείχνει την αντίθεση του συνόλου του Τύπου της χώρας στη λογική της φίμωσης του Τύπου και του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης.

You Might Also Like

0 σχόλια