Mstislav Rostropovich

By Σάββατο, Μαρτίου 22, 2008

Στο σημερινό μουσικό βίντεο η επιλογή είναι ο τσελίστας Mstislav Rostropovich στο πρελούδιο της σουίτας Νο 1 του Bach για τσέλο.

Η επιλογή του Rostropovich (1927-2007) μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται πιθανώς για το μεγαλύτερο βιολεντσελίστα όλων των εποχών.
Γεννημένος στη Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα στο Μπακού του Ατζερμπαϊτζάν, από ευγενή καταγωγή, βρέθηκε στην εφηβεία του οικογενειακώς στη Μόσχα. Έχοντας αρχίσει το πιάνο από την ηλικία των 4 ετών και το τσέλο από τα 10 του, είχε γονείς μουσικούς - πατέρα τσελίστα και μαθητή του διάσημου Pablo Casals. Σπούδασε στο Ωδείο της Μόσχας, έχοντας καθηγητές το Dmitri Shostakovich και τον Sergei Prokofiev.

Άρχισε να δίνει κοντσέρτα το 1942 και συνέχισε μέχρι το θάνατό του. Δίδαξε στο Ωδείο της Μόσχας, συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και πάρα πολλοί συνθέτες συνέθεσαν έγρα αποκλειστικά γι'αυτόν. Ο Προκόφιeφ του αφιέρωσε τη Sinfonia Concertante for cello, ο Britten τις Cello Sonata, τις τρεις Solo Suites, και τη συμφωνία του για Cello ενώ ο Dmitri Shostakovich έγραψε το πρώτο και δεύτερο κοντσέρτο του για cello για τον Rostropovich.

Ήρθε σε ρήξη με το σοβιετικό καθεστώς όταν, το 1970, φιλοξένησε στο σπίτι του τον κατατρεγμένο αντικαθεστωτικό συγγραφέα (τιμημένο με Νόμπελ) Alexander Solzhenitsyn. Το 1974 έφυγε άπό τη Ρωσία για τις ΗΠΑ. Με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού ο Rostropovich βρέθηκε να παίζει μπροστά στο τείχος του Βερολίνου. Το 1990 ανακτά τη ρωσική υπηκοότητα και γίνεται προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέθανε στη Μόσχα το 2007 από καρκίνο.

Στη φωτογραφία βλέπουμε το Mstislav Rostropovich με το αγαπημένο του τσέλο Duport Stradivarius, το οποίο ακούμε και στο μουσικό βίντεο.

Άλλα ακούσματα:

You Might Also Like

0 σχόλια