ΕΥΦΥΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

By Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Τώρα πειράζει που εγώ το βρίσκω ευφυές και αποτελεσματικό το πανώ με τη λέξη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σε διάφορες γλώσσες επάνω στην Ακρόπολή; Ή ακόμη και την είσοδο των μαθήτών στη ΝΕΤ; Όπως ήταν ευφυής και η αναπαράσταση του σκοτωμένου μαθητή στα σκαλιά της αστυνομίας.

Μήπως τελικά το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι νέοι - αλλά και όλοι οι υπόλοιποι - απέναντι στην εξουσία, την αστυνομία και την αδιαφορία είναι απλά η ΕΥΦΥΙΑ; Μήπως, αντί να κάνουν διαδηλώσεις οι οποίες γίνονται και ξεχνιούνται μέσα στον κυκεώνα των υπόλοιπων διαδηλώσεων, με δυο-τρεις ευφυείς κινήσεις επιτυγχάνεται πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα; Μήπως, δίνοντας τροφή (εικόνα) στο αδηφάγο τέρας της τηλεόρασης, που ζητά εικόνες που να γράφουν και να πουλάνε, η κοινωνία γίνεται ευκολότερα κοινωνός των διεκδικήσεων των εξεγερμένων; Μήπως έτσι η TV από δυνάστης συνειδήσεων γίνεται μέσο επικοινωνίας πραγματικά; Μήπως σκεπτόμενοι με τη λογική του marketing οι εξεγερμένοι έχουν πολλά να κερδίσουν;

Βέβαια θα βγούν κάποιοι και θα μιλήσουν για δυσφήμηση της χώρας, για καταπάτηση του "ιερού χώρου" της Ακρόπολης, για έλλειψη σεβασμού στα μνημεία. Λες και τα μνημεία δεν υπήρξαν χώροι γέννεσης και τέλεσης του δημοκρατικού γίγνεσθαι. Λες και τα μνημεία έχουν αξία όταν ο λαός δεν τα ακουμπά, τα ξεσκονίζει και τα βάζει στη βιτρίνα για να βλέπει, και όχι όταν τα χρησιμοποιεί για να προάγει το καθημερινό του πολιτικό γίγνεσθαι.
Κόμματα, δημοσιογράφοι και "μπουμπούκοι" θα βρουν ευκαιρία να κερδίσουν τηλεοπτικό χρόνο, ωρυόμενοι για την "ξεφτίλα" της χώρας. Αποφεύγοντας να σχολιάσουν το γεγονός οτι οι ίδιοι αποτελούν την ξεφτίλα της χώρας.

Ε λοιπόν, δε σοκάρομαι καθόλου από το θέαμα του πανώ στην Ακρόπολη. Μάλλον μου αρέσει. Βρίσκω οτι είναι η πιο χρήσιμη λειτουργία του Ιερού Βράχου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και θα περιμένων και τις επόμενες ευφυείς κινήσεις. Γιατί τα κάθε λογής παράσιτα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, οι κάθε λογής πεινασμένοι που βλέπουν στην εξουσία την κότα με τα χρυσά αυγά, οι κάθε λογής πολιτικάντηδες χωρίς ιδεολογία, χωρίς όραμα, χωρίς ικανότητες, χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης δε δικαιούνται να μιλούν για την Ακρόπολη και την πιθανή χρήση της. Είναι πολύ λίγοι. Και όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ευφυία, τότε ξεσκεπάζονται. Γίνονται ρόμπα. Είναι ανίκανοι να αντιδράσουν. Γιατί η ευφυία είναι ακριβώς αυτό που τους λείπει...

Photo-TVXS

You Might Also Like

0 σχόλια