ΕΚΔΟΤΗΣ ONLINE: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!

By Παρασκευή, Ιανουαρίου 23, 2009

"Αν ο Τύπος δεν πάρει τη στροφή του Ιnternet, δε θα έχει καμία απάντηση να δώσει στις γενιές που γαλουχήθηκαν με την ψηφιακή τεχνολογία, ούτε θα μπορεί να δώσει λύση στην εξέλιξη των τρόπων "κατανάλωσης" των ΜΜΕ".

Με τα λόγια αυτά ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του ΕΚΔΟΤΗ ONLINE! Η αναγνώριση της ιδιότητας αυτής έχει φυσικά προϋποθέσεις και δίνει πρόσβαση σε προνόμια φορολογικά ανάλογα με αυτά του εκδότη στον κλασσικό Τύπο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε οτι θα υπάρξουν κρατικές βοήθειες για την ανάπτυξη του ONLINE Τύπου.

Ο ρόλος λοιπόν του ΕΚΔΟΤΗ ONLINE καθίσταται ισάξιος με αυτόν του παραδοσιακού εκδότη και καθίσταται πλήρως ένα επάγγελμα του Τύπου. Αυτό προφανώς γεννά προνόμια αλλά και υποχρεώσεις, κοινές με αυτές των παραδοσιακών εκδοτών περιεχομένου, μέσα στα πλαίσια, φυσικά, των ιδιαιτεροτήτων και της δυναμικής της ψηφιακής πραγματικότητας .

Όσο για τις προϋποθέσεις, η τελική τους θεσμοθέτηση θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε στο θέμα, ωστόσο σε πρώτη φάση μπορούμε να σημειώσουμε οτι η αναγνώριση του ΕΚΔΟΤΗ ONLINE θα προϋποθέτει:

  • την άσκηση της πληροφόρησης με μορφή επαγγελματική
  • την παραγωγή και διάθεση στο κοινό αυθεντικού περιεχομένου, που θα συντίθεται από πληροφορίες επεξεργασμένες με δημοσιογραφικό τρόπο, και έχουσες σχέση με την επικαιρότητα (χωρίς να συνιστά προβολή ή συνιστώσα κάποιας εμπορικής ή βιομηχανικής δραστηριότητας)
  • και να απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, μέσα στα πλαίσια των κοινωνικών και δεοντολογικών κανόνων του επαγγέλματος.

Η αναγνώριση της ιδιότητας του ΕΚΔΟΤΗ ONLINE ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αναγνώριση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, της ψηφιακής δημοσιογραφίας που σέβεται τις προδιαγραφές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αλλά υφίσταται αποκλειστικά στον ψηφιακό χώρο.

Πως δουλεύει ένας WEB ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

You Might Also Like

0 σχόλια