10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ

By Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η οικονομική δυσπραγία απαιτεί από τους εργοδότες επίπονες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν με πόνο ψυχής. Η απόλυση εργαζομένων είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη που απαιτεί η συνέχιση του χλιδάτου τρόπου ζωής των ιδιοκτητών τους.

Καθώς οι ανάγκες για απολύσεις αυξάνονται συνεχώς, οι ευφάνταστοι επιχειρηματίες εφευρίσκουν συνεχώς τρόπους για να κάνουν την ανακοίνωση της απόφασης απόλυσης πιο ενδιαφέρουσα. Έτσι, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ο απολυμένος ξεχνά κάπως τη στεναχώρια του και επικεντρώνεται στον τρόπο που του ανακοινώνεται.

Μέχρι σήμερα οι έλληνες επιχειρηματίες ελάχιστα ξέφυγαν απο τα τετριμμένα. Μόνο κάτι απολύσεις με κλήρωση, κάτι ανακοινώσεις μέσω SMS ήρθαν να ταράξουν τα νερά της ήρεμης και παραδοσιακής αναγγελίας της απόλυσης στο γραφείο του διευθυντή, ενώπιος ενωπίω.

Ο ΔΗΜΟΛΟΓΟΣ, θέλοντας να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, δίνει σήμερα 10 τρόπους για να ανακοινώσετε την απόλυσή τους στο προσωπικό σας, ώστε αφενός να γίνει πιο εύπεπτη, αφετέρου να κερδίσετε σε δημοσιότητα που συνεπάγεται η χρήση των προχωρημένων αυτών τεχνικών human ressources. Ιδού λοιπόν:

  1. Η καλύτερη απόλυση είναι αυτή που γίνεται πάνω σε στιγμές ευθυμίας. Κάντε ένα πάρτυ, καλέστε όλο το προσωπικό, φέρτε μουσική, κέτερινγκ και επάνω στο τσακίρ κέφι, καλέστε τον ή τους υπαλλήλους που είναι να απολυθούν επάνω στην πίστα, βάλτε τους να τραγουδήσουν και στο τέλος τραγουδήστε τους την απόλυσή τους μέσω του γνωστού λαϊκού άσματος "Απολύομαι και τρελλαίνομαι", ανοίγοντας μια δωδεκάδα σαμπάνιες! Να είστε σίγουροι οτι θα τους μείνει αξέχαστη!
  2. Μια παραλλαγή της παραπάνω μεθόδου, είναι να κάνετε το πάρτυ, και στη συνέχεια να καλέσετε 12 υποψήφιους για απόλυση και να βάλετε τους υπόλοιπους εργαζόμενους να ψηφίσουν για το ποιός θέλουν να φύγει. Η τεχνική αυτή που ονομάζεται Reality ενδείκνυται για τη συμμετοχικό τρόπο management και δίνει στους εργαζόμενους την εντύπωση οτι συμμετέχουν στις σημαντικές αποφάσεις για την επιχείρηση.
  3. Χαρίστε στους εργαζόμενους που θέλετε να απολύσετε ένα ταξίδι. Απλά, φροντίστε το εισητήριο να είναι χωρίς επιστροφή...
  4. Δοκιμάστε επίσης την τεχνική "Στιγμή της αλήθειας". Βάλτε τους εργαζόμενους σε μια καρέκλα και κάντε τους ερωτήσεις, λέγοντάς τους αν λένε αλήθεια ή ψέματα. Στην ερώτηση "πιστεύεις οτι έχεις απολυθεί?" δώστε τους τη σωστή απάντηση!
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική είναι κι αυτή της σιωπής. Ενημερώστε όλους τους συναδέλφους του απολυμένου για την απόλυσή του, εκτός από τον ίδιο. Στη συνέχεια αφήστε τον να το καταλάβει μόνος του με τον καιρό, από τα περίεργα βλέμματα που θα του ρίχνουν οι άλλοι, τα χαμόγελα πίσω από την πλάτη του και τα ψιθυρίσματα...
  6. Απολύστε ανταποδοτικά. Μοιράστε στους υπό απόλυση λαχεία, λέγοντάς τους οτι η δουλιά τους στην επιχείρησή σας δε θα μπορούσε ποτέ να τους αποδώσει όσα θα μπορούσαν να κερδίσουν με ένα λαχείο και γι'αυτό τους το προσφέρετε, για να τους δώσετε ελπίδα.
  7. Χρησιμοποιείστε την εργατική αλληλεγγύη. Καλέστε όλους τους εργαζόμενους και ανακοινώστε τις απολύσεις μία-μία, τονίζοντας οτι θα ήταν άδικο να απολυθεί μόνο ένας. Πολλοί μαζί είναι θέμα αλληλεγγύης...
  8. Δώστε τους την ευκαιρία να κερδίσουν τη ΜΗ απόλυσή τους. Επιτρέψτε τους να συνεχίσουν να δουλεύουν στην επιχείρησή σας χωρίς να πληρώνονται...
  9. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του "Πάμε πακέτο". Στείλτε τους πακέτο και όταν το ανοίξουν θα βγει ένα "λαγουδάκι" του Playboy και θα τους ανακοινωσει την απόλυσή τους.
  10. Τέλος, μην ξεχνάτε οτι οι απολυμένοι είναι άνθρωποι. Όπως και στα τηλεπαιχνίδια, όταν κάποιος χάνει, παίρνει ένα συμβολικό δώρο. Έτσι λοιπόν, όταν τους ανακοινώσετε την απόλυσή τους, δώστε τους δώρο ένα μίξερ, ένα μπλέντερ ή ένα MP3. Αυτό θα απαλύνει τον πόνο τους...

You Might Also Like

0 σχόλια