ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

By Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Το πιο ενδιαφέρον bras de fer είναι αυτό που παίζεται τώρα μεταξύ των ΗΠΑ και της συμμαχίας Κίνας-Ρωσίας και αφορά την εκθρόνιση του δολλαρίου ως νομίσματος για τις παγκόσμιες συναλλαγές και την αντικατάστασή του από ένα νέο, παγκόσμιο νόμισμα.


Η Κίνα επιδιώκει να ξεκινήσει τη συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια συζήτηση που δεν είναι νέα, καθώς ο πόλεμος για την νομισματική κυριαρχία είναι ένας πόλεμος που μαίνεται εδώ και δεκαετίες.

Στο πλευρό της κινεζικής πρότασης έρχεται να συνταχθεί ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας οτι μια τέτοια συζήτηση είναι δικαιολογημένη!
Φυσικά, οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο χειρότερος δαίμονας. Η αμερικανική οικονομία στηρίχθηκε και στηρίζεται απόλυτα στην κυριαρχία του δολλαρίου, το οποίο, χρησιμοποιούμενο ως νόμισμα εμπορικών συναλλαγών στηρίζει την αμερικανική οικονομία. Ιδιαίτερα η χρήση του δολλαρίου ως νομίσματος αναφοράς για τις συναλλαγές πετρελαίου αποτέλεσε το στήριγμα του αμερικανοκού οικονομικού θαύματος. Ας μην ξεχνάμε οτι ο πόλεμος στο Ιράκ οφείλεται στην απόφαση του Σαντάμ να προχωρήσει στην πώληση πετρελαίου έναντι πληρωμής σε ...ευρώ, κάτι που προκάλεσε τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η θέσπιση ενός ενιαίου παγκόσμιου νομίσματος για τις συναλλαγές φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, με δεδομένη την οργισμένη αντίδραση των Η.Π.Α. Όμως, η έναρξη της συζήτησης σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στο θρίλερ αυτό και αποτελεί προηγούμενο. Ίσως το μόνο θετικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης...

You Might Also Like

0 σχόλια