ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

By Παρασκευή, Μαΐου 08, 2009

"Evasori" ονομάζεται το βιβλίο του Roberto Ippolito, ενός ιταλού οικονομικού δημοσιογράφου. Ένα βιβλίο που καταγράφει το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ιταλία. Το εύρος του φαινομένου προξενεί κατάπληξη και αποτελεί καρπό ενός έτους ερευνητικής δουλιάς.


100 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 7% του ΑΕΠ της Ιταλίας είναι το εκτιμώμενο ποσό φοροδιαφυγής στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Roberto.
2 εκατομμύρια κατοικίες δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία, σύμφωνα με αεροφωτογραφίες που πραγματοποίησε το ιταλικό κτηματολόγιο.
3 εκατομμύρια εργαζόμενοι εργάζονται στα μαύρα, χωρίς να πληρώνουν εισφορές και χωρίς να έχουν ασφάλιση.
Το ένα τρίτο του ΦΠΑ δεν δηλώνεται.
Στο λιμάνι της Νάπολης, το 60% των εμπορευμάτων (με προέλευση κυρίως την Κίνα) δεν περνούν από το τελωνείο.
Στο Lugano της Ελβετίας σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι καταθέσεις ιταλών πολιτών.

Σε μία μόνο επαρχία της Ιταλίας υπάρχουν 30.840 αυτοκίνητα πολυτελείας, ενώ μόνο 2.271 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Στη Ρώμη, δύο εταιρείες καθαρισμού απασχολούσαν 1.500 εργαζόμενους χωρίς καν να κάνουν φορολογική δήλωση.
Στα εμπορικά επιμελητήρια καταγράφονται 480 φαρμακεία, 3.329 εστιατόρια, 137 εταιρίες ταξί, όλες ανύπαρκτες.
Στο εμπόριο, το 90% των συναλλαγών γίνεται με ρευστό, χωρίς απόδειξη ή τιμολόγιο.

Η φοροδιαφυγή στην Ιταλία αποτελεί εθνικό σπόρ. Προφανώς δε γνωρίζουν αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, στο όνομα της απλοποίησης άνοιξε το δρόμο στους φοροφυγάδες. Η δυνατότητα έκδοσης επιταγής, ποσού έως και 12.500 ευρώ, χωρίς αναγραφή του δικαιούχου αποτελεί ένα παράδειγμα. Αντίστοιχα παραδείγματα στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες. Μια παρόμοια έρευνα θα έφερνε στο φως στοιχεία που θα έκαναν του Ιταλούς να φαντάζουν ...ερασιτέχνες!
Οι υπάρχουσες μελέτες, αν και δεν είναι πλήρεις, δίνουν μια εικόνα της κατάστασης. Έτσι , σύμφωνα με εκτιμήσεις, και χάριν συγκρίσεως, 15.300 επιχειρήσεις δεν υποβάλουν καν φορολογική δήλωση στη χώρα μας, ενώ η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ήτοι 15% του ΑΕΠ, καθώς η συνολική παραοικονομία εκτιμάται στο 30-35% του ΑΕΠ! Να σημειωθεί οτι το σύνολο της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε. υπολογίζεται στα 200-250 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 2,5% του συνολικού κοινοτικού ΑΕΠ!
.
πηγή: LE FIGARO-ΣΚΑΪ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

You Might Also Like

0 σχόλια