ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ ΓΙΑΤΡΟ

By Σάββατο, Μαΐου 23, 2009

Σε απάντηση ενός ποστ για τα 250 εκατομμύρια που αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει σε γιατρούς και δικηγόρους - αντί να φροντίσει πρώτα τους πολίτες που πεινάνε πραγματικά και ύστερα να δώσε στις ομάδες αυτές- έλαβα ένα εκτενές και πολύ ενδιαφέρον σχόλιο, υπογεγραμμένο από κάποιον "ειδικευόμενο γιατρό". Το παραθέτω αυτούσιο, ευχαριστώντας το φίλο για την παρέμβασή του, και το σχολιάζω στη συνέχεια:

"Ξερεις ποσο πληρωνονται οι γιατροι αγαπητε? 1020 ευρω ειναι ο βασικος μισθος τους.Και αναλογα με τις εφημεριες φτανουν το πολυ μεχρι 1650 ευρω.Ποσο μαλακας λοιπον μπορει να ειναι καποιος ο οποιος σπουδασε 6 χρονια στην πιο απαιτητικη σχολη του πανεπιστημιου που διαβασε τοσο οσο κανενας αλλος,που ειναι ολη μερα μεσα σε ενα ανθυγιεινο απο αποψη μικροβιων αλλα κυριως ψυχολογιας περιβαλλον ωστε να μην ζητησει αυξηση;

Ξερεις εσυ πολλους σημερα που να παιρνουν 1020 ευρω μισθο με τοσα προσοντα.Οι ελληνες γιατροι ειναι οι πιο κακοπληρωμενοι της Ευρωπης.Ας συνεχισει ετσι να μην πληρωνει το κρατος τους γιατρους και να δουμε στο τελος τη υγεια θα εχει ο λαος.Τα φακελακια θα φουντωσουν ακομα περισσοτερο και τα νοσοκομεια θα γινουν αχυρωνες.Ολοι στα ιδιωτικα κι οποιος εζησε εζησε.Εκει σου χρεωνουν μεχρι και το ποτηρι το νερο που σου δινουν να πιεις.Πηγαινε για μια εγχειρηση σε ενα ιδιωτικο να δεις ποσο πληρωνεται.Δεν τα βγαζει κανενας περα.Για μεγαλες εγχειρησεις πρεπει να πουλησεις οικοπεδο για να την κανεις εκει.Οι καλυτεροι γιατροι ειναι στα δημοσια νοσοκομεια και με την τακτικη του κρατους να μην πληρωνονται θελουν να τους διωξουν ολους.Ειχε γινει θεμα πριν μηνες για εναν γιατρο ο οποιος επαιρνε τις προβλεπομενες αδειες του και πηγαινε εκανε εφημεριες στην Αγγλια για να βγαζει λεφτα.Κι ολοι τον κατεκριναν.Ναι επρεπε να καθεται εδω και να πληρωνεται μια εφημερια (24 ωρες δουλειας) με 65 ευρω ενω στην Αγγλια πχ την πληρωνουν 350.

Διοτι ειναι απολυτα φυσιολογικο να γαμας εναν ανθρωπο με 24 ωρες αυπνιας και να τον αφηνεις την επομενη μερα να σβαρνιεται επικινδυνος πανω απο ασθενεις και να του δινεις μονο 65 ευρω.Και να κανεις εγχειρησεις και να παιρνεις αποφασεις για τη ζωη ανθρωπων.Και να φευγεις απ το νοσοκομειο με τετοια κουραση που να μην θυμασαι που εχεις παρκαρει το αυτοκινητο σου και να το ψαχνεις με τα κλειδια του αυτοκινητου να δεις ποιανου αυτοκινητου θα αναψουν τα λαμπακια.Να κοιμασαι ολη την επομενη μερα μεχρι τις 9 το βραδυ,να μην μπορεις ουτε για νερο να πας και την επομενη το πρωι να πηγαινεις στο νοσοκομειο και παλι λες και σε πηδουσαν μαυροι ολη τη νυχτα.

Αυτη ειναι η κατασταση για τους ειδικευομενους γιατρους αγαπητε και αν δεν μπει κανεις μεσα δεν ξερει τι τραβανε.Ειμαι 34 χρονων και χωρις να κανω εξοδα τρελα και τρελη ζωη (δεν παω σε μπουζουκια,δεν καπνιζω για να εχω καθημερινα εξοδα) και δουλευω απο τα 24 διοτι ημουν τελειος φοιτητης και τελειωσα με αριστα σε ελληνικη ιατρικη σχολη ( κι οσοι δεν ξερουν ποσο δυσκολο ειναι αυτο δεν μπορουν να μιλανε) και μετα απο 10 χρονια δουλειας εχω στην τραπεζα 20000 ευρω ενω αλλοι συναδελφοι μου με λιγο πιο χαλαρα τα ζωναρια εχουν 200 ευρω για τις επομενες 10 μερες.Τοσα λεφτα εχουν οι "πλουσιοι" γιατροι.Θα θελα ενας απο οσους ελαφρα την καρδια μιλανε απαξιωτικα για τους γιατρους να ερθει σε μια μονο εφημερια και να με ακολουθει.Οταν καθομαι εγω σε καρεκλα να καθεται κι αυτος,οταν σηκωνομαι να ερχεται μαζι μου.Να ειναι σκια μου.Χωρις να εχει κανενα αγχος για κανεναν ασθενη.Να μην εχει να σκεφτει και να παρει αποφασεις με τον κινδυνο αυτος που θα διωξει απο τα επειγοντα να πεθανει μετα απο 3- 4 ωρες.Κι αν αυτος που μ ακολουθησει ετσι την επομενη μερα εχει το κουραγιο να παρει τα ποδια του θα του δωσω ολο τον πενιχρο μισθο μου.

Φιλος μου καρδιοχειρουργος βρισκεται σε πολυ τραγικοτερη κατασταση.Μπαινει για χειρουργειο στις 11 το πρωι και βγαινουν στις 1 τα μεσανυχτα.Και πολλες φορες καπακι δευτερο χειρουργειο ολονυχτιο.Και με τοση κουραση παιρνει τον ιδιο μισθο με μενα.Δηλαδη 1020 και 600 ευρω εφημεριες.Φωναξε εναν μαστορα,εναν ελευθερο επαγγελματια να σου βαλει 5- 6 μπριζες στα δωματια,να σου περασει πλακακια σε ενα δωματιο και πες μου ποσα ετρω θα σου ζητησει.300 ευρω τα χουν για πλακα.Και για μας 300 ευρω ειναι 4 εφημεριες .4 εξαντλητικα 24ωρα με "παιχνιδι" τις ανθρωπινες ζωες.Οσο θελει ο καθενας ζηταει.Κανενα ελεγχος.Το καθε μηδενικο ο καθε αλβανος μαστορας παιρνει τα ευρω λες και ειναι νερακι.Και ειναι πολλα 1020 +600 ευρω εφημεριες για εναν γιατρο που εχει αφιερωσει τα καλυτερα χρονια της ζωης του στο αντικειμενο αυτο?".

Το σχόλιο παρουσιάζει ιδίαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απηχεί προφανώς την άποψη κάποιου που γνωρίζει το θέμα εκ των έσω. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:

Πρώτα-πρώτα, τα 250 εκατομμύρια που δίνει η κυβέρνηση σε γιατρούς και δικηγόρους, δεν είναι αυξήσεις μισθών του ΕΣΥ αλλά επιδοτήσεις για αγορά υπολογιστών και άλλα παρεμφερή. Προφανώς είναι χρήσιμες, αλλά ωστόσο, δεν είναι άμεσης ανάγκης, όπως συμβαίνει με τις αυξήσεις των συντάξεων των 400 ευρώ στους συνταξιούχους που απαγχονίζονται από ανέχεια...

Κάποιος που σπούδασε "στην πιο απαιτητική σχολή του πανεπιστημίου" για 6 χρόνια είναι κάποιος που διάβασε πολύ για πολύ καιρό. Υπάρχουν και άλλες σχολές πολύ δύσκολες, και κάποιες ακόμη πιο δύσκολες - ίσως όχι σε ελληνικά πανεπιστήμια - οι οποίες καθιστούν τους σπουδαστές σε ίδια ή και σε χειρότερη μοίρα από τους γιατρούς. Η δυσκολία των σπουδών και τα επιπλέον χρόνια δίνουν σίγουρα περισσότερα δικαιώματα στους γιατρούς, αλλά αυτό στα μέτρα της λογικής. Κι εδώ ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, κι εδώ ισχύει η κοινή λογική. 1.650 ευρώ δεν είναι πολλά λεφτά. Σε σύγκριση όμως με άλλους επιστήμονες σε αντίστοιχες ηλικίες, με αντίστοιχα έτη σπουδών και βαθμό δυσκολίας, και με δεδομένη την γενικότερη οικονομική κατάσταση, δεν είναι και τόσο απαξιωτικά. Μάλλον δίκαια θα τα χαρακτήριζα. Προσοχή, είπα δίκαια, όχι αρκετά. Τα διπλά ίσως να ήταν πιο κοντά στο σωστό...

Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να τοποθετούνται οι γιατροί - όπως και κάποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες - σε βάθρα τα οποία τους καθιστούν αυθεντίες και υπεράνω της κοινής λογικής. Η απεμπόλιση αυτής της νοοτροπίας ήταν θέμα χρόνου. Οι γιατροί είναι μια επαγγελματική ομάδα, που διέπεται από τους ίδιους κανόνες λειτουργίας όπως κάθε άλλος επαγγελματίας, έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Η εποχή της ασυλίας, της αμετροέπειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η σύγκλιση κουλτούρας μεταξύ γιατρών και ασθενών δεν επιτρέπει πλέον την απόσταση που υπήρχε στο παρελθόν και έδινε στους γιατρούς ένα πλεονέκτημα θέσης έναντι του ασθενούς. Τώρα πια, συχνά ο ασθενής έχει πλατύτερη παιδεία, μεγαλύτερη επαγγελματική εξειδίκευση, υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης από το γιατρό του. Ωστόσο, δεν κερδίζουν και οι δύο τα ίδια χρήματα...

"Οι έλληνες γιατροί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι της Ευρώπης".
Αυτό ισχύει μόνο στη θεωρία. Κατά μέσο όρο, σε βάθος χρόνου, οι έλληνες γιατροί είναι οι πιο πλούσιοι στην Ευρώπη! Το σύστημα που αποζημιώνει τους έλληνες γιατρούς μέσω του ΕΣΥ, με ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου με τιμές από τις ψηλότερες στην Ευρώπη, καθιστά ένα γιατρό πλούσιο ήδη από τα σαράντα του περίπου. Στην Ευρώπη δε συμβαίνει κάτι τέτοιο πουθενά.

Είναι γεγονός οτι η πρώτη δεκαετία άσκησης του επαγγέλματος είναι σχετικά ζόρικη. Όμως, ο έλληνας γιατρός αποζημιώνεται με το παραπάνω αμέσως μετά, καθώς έχει τη δυνατότητα, ως ελεύθερος επαγγελματίας να λειτουργήσει φοροδιαφεύγοντας ασύστολα, κερδίζοντας περιουσίες μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Κατά μέσο όρο, στο σύνολο της σταδιοδρομίας του, ο συνολικό ςτου τζίρος είναι υψηλότερος από οποιαδήποτα άλλη επαγγελματική ομάδα. Παράλληλα, το δηλωθέν εισόδημα των γιατρών είναι για γέλια...

"Ας συνεχισει ετσι να μην πληρωνει το κρατος τους γιατρους και να δουμε στο τελος τη υγεια θα εχει ο λαος.Τα φακελακια θα φουντωσουν ακομα περισσοτερο και τα νοσοκομεια θα γινουν αχυρωνες". λέει ο φίλος.
Ο κυνισμός της φράσης αυτής με εξοργίζει. Είμαι αποφασισμένος να πυροβολήσω κυριολεκτικά όποιον συνάδελφό του τολμήσει να μου ζητήσει φακελάκι. Ας το ξέρει και ο ίδιος, και οι υπόλοιποι. Σαν εμένα υπάρχουν πολλοί. Και αυξάνουν καθημερινά. Δε με νοιάζει αν βγάζουν αρκετά χρήματα οι γιατροί ή όχι. Αν δεν τους φτάνουν όσα βγάζουν ας διεκδικήσουν αυξήσεις, ας κάνουν κι άλλες δουλιές, ας πάνε να πλύνουν πιάτα στο κάτω-κάτω! Άν όμως τολμήσουν να μου ζητήσουν φακελάκι, να ετοιμάζονται για παραδειγματική τιμωρία. Κι εύχομαι το ίδιο να κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι.

65 ευρώ για τις εφημερίες είναι πολύ λίγα. Είναι γελοίο ποσό. Ωστόσο, γνωρίζω πολλές επαγγελματικές κατηγορίες που δουλεύουν 70-80 ώρες την εβδομάδα, σα να κάνουν εφημερίες καθημερινά, ξεχνούν που έχουν βάλει το αυτοκίνητό τους, κινούνται σα ζόμπι. Ωστόσο, δεν πάνε να πάρουν φακελάκια από τους ταλαίπωρους πελάτες τους... Ξέρω πολλούς λαμπρούς επιστήμονες, με τρελλές σπουδές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, που μετά από 10 χρόνια δουλιάς και χωρίς καμία σπατάλη δεν έχουν μαζέψει 20.000 ευρώ. Το ποσό είναι ασήμαντο, κι όμως δεν έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν ούτε τόσα. Ας όψονται τα Γιέιλ και τα Πρίνσετον...
Βέβαια αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό. Απλά, συγκρίνω καταστάσεις για να δώσω την πραγματική της διάσταση σε μια κριτική. Ο ανειδίκευτος μάστορας που κερδίζει 2.000 ευρώ για να βάλει πλακάκια στο μπάνιο είναι αποτέλεσμα μιας απαίδευτης και τεμπέλας κοινωνίας όπως η ελληνική. Ο παγκοσμίου επιπέδου επιστήμονας που κερδίζει κάτι εκατοντάδες ευρώ το μήνα είναι δείγμα της καφρίλας του αμόρφωτου στο σύνολό του νεοελληνικού κράτους. Το ίδιο και ο κακοπληρωμένος ειδικευόμενος γιατρός.

Όμως, και η νοοτροπία της βεβαιότητας πλουτισμού των γιατρών που ίσχυε επί δεκαετίες αποτελεί εξίσου τραγικό παράδειγμα οθωμανικού τύπου κοινωνίας. Η έλλειψη μέτρου της ελληνικής κοινωνίας γίνεται παιχνίδι στα χέρια επιτήδειων άπληστων και φοροφυγάδων γιατρών, που την εκμεταλλεύονται και πλουτίζουν.

Αγαπητέ φίλε, ειδικευόμενε. Σε λίγα χρόνια θα είσαι και συ ευκατάστατος, στα όρια του πλούσιου, και θα αδιαφορείς για τους συναδέλφους σου που θα βρίσκονται εδώ που βρίσκεσαι τώρα. Αυτό είναι βέβαιο. Όμως, την ίδια περίοδο, δεν είναι εξίσου βέβαιο οτι οι φίλοι μου με τα 4 μεταπτυχιακά θα βγάζουν τα προς το ζην. Εδώ βρίσκεται η πραγματική αδικία. Καταλαβαίνω την αδικία που αφορά τη σημερινή αμοιβή σου, αλλά πίσω από τη γωνία κρύβεται για σένα η γη της επαγγελίας. Μια γη που όμως, για πολλούς άλλους, με τα ίδια και προφανώς με πολύ περισσότερα προσόντα, είναι απαγορευμένη. Έχεις λοιπόν δίκιο, απλά κάποιοι άλλοι έχουν περισσότερο δίκιο από σένα. Υφίστασαι αδικία, αλλά δεν είσαι ο πιο αδικημένος από όλους. Αυτό δε δικαιολογεί τίποτα, ούτε τη δική σου αδικία, ούτε των άλλων. Τουλάχιστον όμως, δεν είσαι μόνος...

You Might Also Like

22 σχόλια