ΠΑΡΕ ΝΟΜΠΕΛ ΚΙ ΑΣΤΟ(ΝΕ)...

By Δευτέρα, Οκτωβρίου 12, 2009

Είναι ίσως η πρώτη φορά που το βραβείο Νόμπελ απονέμεται σε κάποιον όχι για το έργο που επιτέλεσε, αλλά για τις ...προθέσεις του!

Έτσι, ο Ομπάμα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αμερικανών που κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ποιοί είναι αυτοί; Ο Τζίμυ Κάρτερ και ο Αλ Γκορ!

Αν λοιπόν τα βραβεία αρχίσουν να δίνονται πιά με βάση τις προθέσεις, τότε είναι σίγουρο οτι στη χώρα μας θα βρεθούν εκατομμύρια υποψήφιοι! Είμαστε άλλωστε παγκοσμίως η χώρα με τις αγαθότερες προθέσεις. Στα έργα υστερούμε κάπως...

Πάντως, εκεί στο Αμέρικα, γελάει και το παρδαλό κατσίκι με την απόφαση των Σουηδών! Οι πιο ευγενικοί χαρακτηρίζουν ...πρόωρη την απονομή ενός Νόμπελ Ειρήνης στον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ οι πιο κυνικοί τη χαρακτηρίζουν ...γελοία!
Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε έκπληξη για τη βράβευσή του, η οποία τον βρήκε, όπως είπε, ...κοιμισμένο!
Η αλήθεια είναι οτι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει απτόητος δύο πολέμους εκτός των ορίων της χώρας του. Αναφερόμαστε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό, αλλά και η γενικότερη απουσία του απο ειρηνευτικές διαδικασίες έκαναν τους επικριτές της βράβευσής του να ξεκινήσουν μια ολόκληρη άτυπη "καμπάνια" σαρκασμού και γελοιοποίησης του γεγονότος. Το twitter κατακλύστηκε απο μηνύματα, το youtube έγινε θέατρο τοποθετήσεων και ειρωνικών σχολίων.
Ωστόσο, παραμένει η βράβευση και η απόφαση της σουηδικής ακαδημίας μάλλον θα αποτελέσει δεδικασμένο για την απαξίωση ενός θεσμού που - αν και με εξαιρέσεις -είχε κατορθώσει στο παρελθόν να βραβεύσει αρκετές αξιόλογες ιστορικές προσωπικότητες.

You Might Also Like

0 σχόλια