ΠΑΣΟΚ : Πολιτικός πολιτισμός και προπαγάνδα

By Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

Η συνεχιζόμενη διαμάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φέρνει στην επιφάνεια, εκτός των άλλων και έναν επιπλέον παράγοντα : την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού.


Ο βοώδης τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η καμπάνια των υποψηφίων, η ενασχόληση με προσωπικά θέματα, η εμπλοκή τρίτων στο παιχνίδι της υπόσκαψης του αντιπάλου, οι απειλές διαγραφών, η χρήση των καναλιών ως βήμα για ξεκαθάρισμα διαφορών, ακόμη και η προσφυγή σε ανοιχτές συγκεντρώσεις είναι δείγματα της έλλειψης πολιτικού πολιτισμού.

Ο φανατισμός των υποστηρικτών με τρόπους προπαγανδιστικούς, η χρήση των ΜΜΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων, η απλοποίηση των μηνυμάτων ("Βενιζέλος ίσον νίκη στις εκλογές", "Παπανδρέου ίσον αρχές κα παραδόσεις του κινήματος") και η επανάληψή τους σταθερά δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει στην εκλογική αυτή διαμάχη η προπαγάνδα.

Το θέμα είναι ποιοί πιστεύουν οτι μέσα από αυτή την αναταραχή με τους όρους που περιγράφησαν θα γεννηθεί κάτι σύγχρονο και προοδευτικό. Η θεωρία που υποστηρίζει οτι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν στέκει όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στους ψηφοφόρους που λειτουργούν ως μάζα. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει και στα πολιτικά κόμματα. Όταν η βάση αρκείται στην πόλωση ικανοποιώντας τα πρωταρχικά ένστικτα επικράτησης και δεν προχωρά στα ενδότερα και την αναζήτηση της ουσίας πίσω απο τις δηλώσεις και των εξηγήσεων πίσω απο τις εξαγγελίες, γιατί θα πρέπει ο πολιτικός να εμβαθύνει;

Δεν αρκεί να είσαι η μητέρα της Δημοκρατίας για να θεωρείσαι εξ'ορισμού δημοκράτης. Πρέπει να την αξίζεις κάθε στιγμή, δίνοντάς της την πρέπουσα αξία. Οι δημοκρατικές πρακτικές διαφέρουν από τις αρχές που στηρίζονται στην προπαγάνδα. Και ο έλληνας πολίτης έχει πολλά ακόμα να κάνει για να επιτύχει την απαγκίστρωσή του από τη μαζικοποίηση που απαιτεί η ανάγκη εύκολου χειρισμού του. Είτε προτιμά Παπανδρέου, είτε Βενιζέλο, είτε ανήκει σε άλλο χώρο. 

Παρ. Δεκ.

You Might Also Like

0 σχόλια