Τα ...φιλαράκια

By Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2007

Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε άνθρωποι των παραδόσεων. Μας αρέσουν τόσο πολύ που φροντίζουμε διαρκώς να δημιουργούμε νέες, πιο ωραίες για να τις τηρούμε.

Μία από τις παραδόσεις αυτές είναι και η παραδοσιακή στήριξη του κράτους σε μία τράπεζα. Προσοχή, δε μιλάμε για όλες τις τράπεζες γενικά, μιλάμε για μία συγκεκριμένα. Έτσι, κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, αλλάζει και η επιλεγμένη τράπεζα την οποία στηρίζει η νέα κυβέρνηση.

Αυτό συνέβη με τη EUROBANK πριν την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, με την ΕΜΠΟΡΙΚΗ παλιότερα και με την ALPHA σήμερα.

Η κρατική εύνοια συνήθως είναι ξεκάθαρη και μαζική. Χρήματα των ταμείων αλλάζουν προορισμό και κατευθύνονται προς την τράπεζα αυτή, ειδικές ρυθμίσεις τη βοηθούν να κερδίσει θέσεις ισχύος στην αγορά και γενικότερα η κρατική ασπίδα καλύπτει τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης τράπεζας, λειτουργώντας αθέμιτα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ενίοτε βέβαια κάποιες ενέργειες εύνοιας ξεπερνούν τα προσχήματα και γίνονται με τρόπο κατάφωρα μεροληπτικό. Παρ'όλα αυτά, η εξασκημένη πλέον, ελληνική κοινωνία κάνει τα στραβά μάτια και όλα συνεχίζουν μια χαρά. Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα με χαριστική τροπολογία με την οποία χαρίζονται υποχρεώσεις της ALPHA Bank προς το ταμείο αλληλοβοηθείας του προσωπικού της, ύψους 1 δις € ! Η επιβάρυνη βέβαια θα υπάρξει αλλά για το ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων και συνεπώς για το ΙΚΑ !
Μα, θα μου πείτε, η αντιπολίτευση, τώρα πλέον, θα κάνει σκάνδαλο. Ε ναι, εκτός κι αν έχει κι αυτή λερωμένη τη φωλιά της...

You Might Also Like

0 σχόλια