Οι μπανανόφλουδες Βενιζέλου

By Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2007

Μέσα σε όλα τα άλλα. η ήττα Βενιζέλου δίνει τροφή για εκτιμήσεις γύρω από το επικοινωνιακό της σκέλος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαπιστώνουν την αδυναμία του να εκφράσει επικοινωνιακά αυτό που χρειαζόταν για να συγκινήσει μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τι ήταν όμως αυτό που χρειαζόταν επικοινωνιακά ;


Πρώτη διαπίστωση : δεν αρκεί να είσαι ευφυής για να θεωρείται βέβαιο οτι τα καταλαβαίνεις όλα και παίρνεις τις σωστές αποφάσεις. Η αξία της ομαδικότητας στον τομέα αυτό είναι δεδομένη. Η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου έδειξε οτι στηρίχτηκε αποκλειστικά στις δικές του θεωρήσεις, κάτι που αν μη τι άλλο ήταν μονομερές και συνεπώς ελλιπές. Όντας απομακρυσμένος απο την καθημερινή πραγματικότητα αυτών που καλούσε να τον ψηφίσουν, έδειξε οτι χρειάζεται συμβούλους που να αναπληρώνουν το κενό αυτό. Παράδοξο : για παρόμοια εσωστρέφεια κατηγορήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου και παρ'ολίγο να την πληρώσει!

Δεύτερη διαπίστωση : επικοινωνιακά έγινε για άλλη μια φορά εμφανής η αξία της υπομονής! Κάτι που δεν ανήκει στα προτερήματα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μια στάση πιο υπομονετική και ενέργειες στο σωστό timιng θα εξασφάλιζαν στο Βενιζέλο την υπεροχή που χρειαζόταν, αλλά και το απαραίτητο όφελος στη δημόσια εικόνα του.

Τρίτη διαπίστωση : η επικοινωνία είναι ταλέντο. Καθηγητής Πανεπιστημίου και έγκριτος συνταγματολόγος, ο Βενιζέλος δεν έδειξε, στο στάδιο αυτό, να κατέχει το ταλέντο αυτό της επικοινωνίας. Σαφώς το ταλέντο απαιτεί καλλιέργεια. Προαπαιτείται όμως η ύπαρξή του. Ενδεχομένως οι συγκυρίες και οι λανθασμένες επιλογές δεν άφησαν να φανεί ξεκάθαρα αν το ταλέντο υπάρχει ή όχι. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο αρνητική.

Τέλος, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες πολιτικών. Οι χαρισματικοί προβεβλημένοι και λαοφιλείς ηγέτες και οι υπόλοιποι. Οι πρώτοι δε χρειάζεται να κάνουν τόσα πολλά για να δείξουν μια εικόνα οικεία και κοντινή στον ψηφοφόρο, δεν περιμένει ο λαός από αυτούς να του δείξουν οτι είναι ένας από αυτούς. Δικαιούνται να μην είναι. Οι υπόλοιποι όμως, χρειάζεται να περάσουν τις συμπληγάδες που λέγονται "είμαι ένας από εσάς"! Δεν έχει και μεγάλη σημασία, από επικοινωνιακής πλευράς αν ισχύει ή όχι, πρέπει όμως να υποστηριχθεί. Οι απελπισμένες προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου να περάσει το μήνυμα αυτό δείχνουν οτι, όψιμα, αντελήφθη οτι δεν ανήκει στην πρώτη ομάδα και επιχείρησε να πάρει τη στροφή, με κίνδυνο να εκτροχιαστεί. Δεν τα κατάφερε. Δεν έπεισε κανέναν οτι είναι ένας από αυτούς. Κατά συνέπεια κέρδισε ψήφους για όλους τους άλλους λόγους, όχι όμως και γι'αυτόν. Όμως αυτοί οι ψήφοι θα έκαναν τη διαφορά.

Επικοινωνιακά λοιπόν ο Βενιζέλος έχασε τη μάχη. Μένει να δούμε αν έχασε και τον πόλεμο.

You Might Also Like

1 σχόλια