Καλός αγωγός-Κακός αγωγός...

By Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Το θέμα με τον αγωγό το πιάσατε ; Πρόκειται για μια κλασσική σύγκρουση συμφερόντων.
Ο αγωγός που εγκαινιάστηκε προχθές φέρνει φυσικό αέριο από το Αντζερμπαιτζάν στην Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο άλλος αγωγός Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αποφύγει την ενδυνάμωση του ρόλου της Ρωσίας ως παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη. Έκανε λοιπόν ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την κατασκευή του δεύτερου αγωγού (της Αλεξανδρούπολης). Ο Καραμανλής αντέδρασε (!) υπογράφοντας με τον Πούτιν των κατασκευή του αγωγού κι έτσι θα περνούν δύο αγωγοί από το ελληνικό έδαφος.

Τα σύγχρονα γεωπολιτικά παιχνίδια που αφορούν τον έλεγχο των πηγών ενέργειας είναι τεράστιας σημασίας και το bras de fer Ρωσίας-Αμερικής με τις ζώνες επιρροής είναι συνεχές. Το Αντζερμπαιτζάν μπήκε στο άρμα της Αμερικής ενώ η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει ( ή να κρατήσει με κάθε τρόπο) την επιρροή της στις άλλες χώρες της Κασπίας για να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή.

Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι αν θέλει (και αν μπορεί) να είναι καλός ή κακός "αγωγός". Αν και η ουσία βρίσκεται όχι στη διαμετακομιδή αλλά στην απεξάρτηση από τις κλασσικές μορφές ενέργειας και την προσήλωση στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος κάνοντας χρήση των εγγενών δυνατοτήτων της χώρας και πολλών και λεπτών ισορροπιών στις συμμαχίες.

You Might Also Like

0 σχόλια