Γερμανικό μοντέλο με φουστανέλα !
Ο κόσμος τό'χει τούμπανο... Σε όλες τις δημοσκοπήσεις γίνεται εμφανής η διάθεση του κόσμου για κυβερνήσεις συνεργασίας, με στόχο μέσα από τη ζύμωση δύο ή περισσότερων κομμάτων να παράγεται καλύτερο κυβερνητικό έργο, να μειωθεί η διαφθορά και να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση.
Παρ'όλα αυτά η κυβέρνηση ης ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της στήριξης της αυτοδυναμίας ενός κόμματος !
Αν αυτό δεν είναι παραδοχή ανικανότητας πολιτικής συνεργασίας και διαχείρισης πιο πολύπλοκων πολιτικών καταστάσεων, τι είναι; Βέβαια κανείς δεν τρέφει αυταπάτες. Όπως μια μονοκομματική κυβέρνηση είναι έρμαιο στις διαθέσεις συμφερόντων των οικονομικών παραγόντων, έτσι και μια δικομματική σε μικρό χρονικό διάστημα θα "βρει το δρόμο της" αφού τα συμφέροντα είναι ίδια. Η μόνη διέξοδος είναι το πάντρεμα αντικρουόμενων συμφερόντων, κι αυτό για λίγο καιρό, μέχρι δηλαδή να τα βρούν κι'αυτά μεταξύ τους.
Το αστείο είναι οτι με όποιο τρόπο και να προσπαθήσουν να κρατήσουν την τάση του κόσμου για κυβερνήσεις συνεργασίας, απλά παρατείνουν τη στιγμή. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ρουσόπουλου οτι με τον παρόντα εκλογικό νόμο μπορεί να οδηγηθούμε στο μέλλον σε ακυβερνησία, δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πιθανότητα συνεργασίας. Το πιο πιθανό είναι οτι, με οποιοδήποτε μοντέλο, γερμανικό, γερμανικό με φουστανέλα..., ακόμη και κινέζικο, η ετυμηγορία του κόσμου αργά ή γρήγορα θα είναι προς τη συνεργασία. Έτσι οι μηχανορραφίες των μαγείρων της Ρηγίλης (Ζαγορίτη) και του Μαχίμου (Ρουσόπουλου), οι άσσοι από το μανίκι του Γιώργου (γερμανικό μοντέλο), οι σύμφωνες γνώμες Σουφλιά-Ντόρας-Κυριάκου-Μητσοτάκη-Σπηλιωτόπουλου-Χατζηγάκη-Μπενάκη για το γερμανικό αυτό μοντέλο, οι τοποθετήσεις ανταρτών (Τατούλη για απλή αναλογική κ.ά.) και οι θέσεις των άλλων κομμάτων (κυρίως προς την απλή αναλογική) θα μείνουν απλά επεισόδια σε σήριαλ όπου το τέλος είναι γνωστό. Απλά ο κόσμος δε θέλει να το δεί...
Και, παρεπιπτόντως, τι είναι ακριβώς το γερμανικό μοντέλο ; Συνδυασμός μονοεδρικών με ευρείες περιφέρεις και λίστα, με αύξηση των βουλευτών που θα εκλέγονται στο Επικρατείας σε έναν αριθμό γύρω στους 100. Πιο συγκεκριμένα οι οι 200 έδρες στη Βουλή θα προέρχονται από τους υποψηφίους μονοεδρικών περιφερειών, ενώ οι υπόλοιποι 100 βουλευτές θα εκλέγονται σε ευρύτερες περιφερειες, με λίστα.
Το ζήτημα είναι οτι για μια ακόμη φορά η εκάστοτε κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για τη βούληση των ψηφοφόρων και να προχωρά σε ρυθμίσεις με άξονα το μικροπολιτικό συμφέρον. Απλά όμως τρέχει να προλάβει αναπόφευκτα σενάρια...
0 σχόλια