Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

By Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2007

Μπορεί να λέμε τα στραβά και τα ανάποδα, αλλά οφείλουμε να λέμε και τα καλά.

Στον τομέα του χειρισμού της σχέσης της Ελλάδας με τη Ρωσία και των ισορροπιών με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός δεν τα πάει και άσχημα !

Οι Ρώσοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να παίξουν και πάλι ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, συναντώντας την αντίδραση των αμερικανών που επιθυμούν τη Ρωσία κομπάρσο.
Η κάθε χώρα επιλέγει τη στάση της με βάση τα οικονιμικά, πολιτικά, στρατιωτικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα, με υπουργό εξωτερικών τη Ντόρα αποτελεί πειθήνιο όργανο στη βούληση των αμερικανών. Παράλληλα όμως, ο πρωθυπουργός παίζει ένα ρόλο εξισορροπιστικό, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενίοτε συναντώντας την οργισμένη αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Πρόσφατο παράδειγμα ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά και η αγορά 450 (!) αρμάτων μάχης από τη Ρωσία έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων € (βλ. φωτογραφία).
Έτσι, μπορεί να πληρώνουμε κάτι παραπάνω, είναι αλήθεια, αλλά τα έχουμε καλά και με τους δυό (ως πελάτες, θα έπρεπε!).
Η επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία θα συνδράμει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής και στην εμβάθυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας, οικονομικής αλλά και πολιτικής στα πλαίσια του ΟΗΕ. Το ζήτημα είναι αν η διπλωματία ασπάζεται και ακολουθεί αυτές τις πρακτικές...

You Might Also Like

5 σχόλια