ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΞ

By Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2008

Ένας απόφοιτος κοινωνιολογίας, μία διπλωματούχος της φιλοσοφικής, ένας ψυχολόγος, μια αρχαιολόγος ή ένας ιστορικός τέχνης έχουν θέση μέσα σε μια ιδιωτική επιχείρηση;


Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Αυτό που μέχρι πρότινος ήταν προφανές, οτι δηλαδή όλες οι κατηγορίες που προαναφέρθηκαν δε μπορούν να ελπίζουν στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις για να βρουν δουλιά, γίνεται σιγά-σιγά λιγότερο σίγουρο. Σ'αυτό συντελεί η αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και η επιχείρηση ΦΟΙΝΙΞ (Phenix).

H RENAULT, η AXA αλλά και η SOCIETE GENERALE ήδη έχουν προσλάβει αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης και απόφοιτους φιλοσοφικής στη Γαλλία. Η γνωστή εταιρεία Συμβούλων Pricewaterhouse-Coopers, σε συνεργασία με 9 μεγάλες επιχειρήσεις και 5 πανεπιστήμια του Παρισιού ξεκίνησε μέσα στο 2007 την επιχείρηση Phenix, που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση διπλωματούχων από τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν σε εταιρικές δομές. Στους πρώτους μήνες εφαρμογής του σχεδίου, 35 απόφοιτοι βρήκαν δουλιά σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Όλα ξεκίνησαν από τη διαπίστωση οτι τα ταλέντα που ψάχνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δε συναντώνται αποκλειστικά σε όσους ασχολούνται με αριθμούς. Στη Μεγάλη Βρεττανία, οι μισοί από τους νεοπροσλαμβανόμενους δεν είχαν καμία σχέση με αριθμούς μέχρι τότε.

Τα στοιχεία που απαιτούνται από έναν υποψήφιο είναι στην πραγματικότητα μόνο η περιέργεια, η ακρίβεια και η αυτονομία. Η εκπαίδευση γίνεται πάνω στη δουλιά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Γαλλία το 2004, οι απόφοιτοι σχολών "κλασσικής" κατεύθυνσης επέδειξαν τεχνογνωσία, γενική κουλτούρα, συνθετική ικανότητα, επιχειρηματολογια και δυνατότητα χρήσης λόγου ίσες και υψηλότερες αυτών που αποφοίτησαν από σχολές "πρακτικής" κατεύθυνσης.

Η αγορά δείχνει να τείνει στην ίδια κατεύθυνση, όπως γίνεται φανερό από την απορρόφηση των αποφοίτων σχολών και μάστερ κοινωνικής κατεύθυνσης, που αγγίζει το 100%. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η αυξανόμενη ανάγκη απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, εκτός από την απόκτηση πτυχίου και μάστερ, κάτι που επιτυγχάνεται με μακρές περιόδους πρακτικής εξάσκησης.

Όλα αυτά βέβαια στους αμόρφωτους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι, σε αντίθεση με εμάς, ασχολούνται με την εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση. Όταν θα καταλάβουν οτι όλα αυτά είναι μια χίμαιρα, θα γυρίσουν πίσω στο μόνο σωστό σύστημα, αυτό της χρήσης γνωριμιών και μέσων (βουλευτών κλπ.), όπως το εφαρμόζουμε εμείς!
πηγή: LE POINT

You Might Also Like

0 σχόλια