ΒΑΓΙΩΝΑΣ : Ο ΝΕΟΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ!

By Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2008

"Την αντικατάσταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Βαγιωνά αποφάσισε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εντός των ημερών αναμένεται να οριστεί ο νέος πρόεδρος".


Λίγες λέξεις που λένε όμως πάρα πολλά. Η αντικατάσταση του Δημήτρη Βαγιωνά δεν είναι μια απλή είδηση. Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος "θανάτου", κάτι που αναμενόταν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά που μάλλον άργησε να συμβεί.
Κι'αυτό γιατί ο κ. Βαγιωνάς ήταν ...λουλούδι!

Να σημειωθεί οτι λίγο πριν τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση την Παρασκευή, λόγω (σύμφωνα με το υπουργείο...) συμπλήρωσης 4 ετών στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ, ο κ. Βαγιωνάς εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλή πίεση, ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει ότι είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο! Σας θυμίζει τίποτα; Ακριβώς! Νέα περίπτωση Ζαχόπουλου!

Η παραίτηση του είχε ζητηθεί εδώ και πολλούς μήνες, αλλά την καθυστερούσε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αντικατάστασή του μονόπλευρα. Κοινώς, δεν έφευγε!

Πρώτα-πρώτα ας δούμε την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 2007 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ήταν 7 δισεκατομμύρια €, αυξημένη κατά 40% μέσα σε 2 χρόνια! Καταργώντας τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάνοντας αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης και ανεχόμενη τη μη επιστροφή του 4% από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, σε μια τεράστια αγορά!
Η ασυδοσία των γιατρών που συνταγογραφούν "κατά παραγελίαν" των φαρμακοβιομηχανιών ακριβά φάρμακα, ενώ υπάρχουν άλλα όμοια φτηνότερα, εφόσον δεν έχουν πλέον περιορισμό λόγω λίστας φαρμάκων, γίνεται το σήμα κατατεθέν της ελληνικής πολιτικής φαρμάκων. Πολιτική η οποία επιτρέπει το ιλιγγιώδες ποσό των 450 εκατομμυρίων € για φακελάκια κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ με ρυθμίσεις αστείες, όπως την απαγόρευση συστέγασης φαρμακείου πατέρα και γιού φτάσαμε να υπάρχουν 10.000 φαρμακεία στη χώρα μας!

Η μεγάλη αμφισβήτηση για το Δημήτρη Βαγιωνά - τον οποίον τοποθέτησε ο τότε υπουργός υγείας Νικήτας Κακλαμάνης - άρχισε λόγω του γεγονότος οτι ήταν πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ήτοι της ανώτατης εθνικής ελεγκτικής αρχής, αλλά και εκλεγμένος πρόεδρος στον Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ήταν δηλαδή ελεγκτής ΚΑΙ ελεγχόμενος! Ταυτόχρονα διατηρεί φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη!

Ο κ. Βαγιωνάς είχε δεχτεί τις έντονες επικρίσεις του υπουργείου Υγείας για πλημμελή άσκηση καθηκόντων και ελλιπή ενημέρωση σχετικά με το θέμα των στημένων διαγωνισμών στα δημόσια νοσοκομεία, κακοδιαχείριση στις προμήθειές τους και αύξηση των χρεών τους. Αυτά ήταν προφανώς και οι αιτίες της απομάκρυνσής του, καθώς δημιούργησε κόντρα του με τον υπουργό υγείας, κ. Αβραμόπουλο, ενώ κατηγορήθηκε έντονα και απο την αντιπολίτευση!

Κατά την περίοδο του θέματος ντόπινγκ Κεντέρη-Θάνου, ο κ. Βαγιωνάς κατήγγειλε απειλές σε βάρος του (αλλά και εις βάρος των παιδιών του!) από κυκλώματα διακίνησης αναβολικών, αναφέροντας ότι από την περίοδο που ο ΕΟΦ πραγματοποίησε έφοδο στις αποθήκες της επιχείρησης του Χρήστου Τζέκου, έχει δεχτεί είκοσι δύο (22) τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του Οργανισμού!

Η σαφείς διευκολύνσεις που παρείχε ο απελθών πρόεδρος στις φαρμακοβιομηχανίες, η εξώφθαλμη και σκανδαλώδης διπλοθεσία του-που ωστόσο τον κράτησε στη θέση του για 4 χρόνια (!), η βύθιση των νοσοκομείων στα χρέη, η στάση του απέναντι στους εργαζόμενους στον ΕΟΦ αλλά και η αγκίστρωσή του στη θέση του προέδρου, κάνουν των κ. Βαγιωνά άλλη μια καρραμπινάτη περίπτωση "Ζαχόπουλου", με εξουσίες και βίο και πολιτεία που μόνο η πολιτική ανοχή του επέτρεπε. Η αποπομπή του έρχεται να κλείσει άλλο ένα μελανό κεφάλαιο αξιωματούχου με τεράστιες γκρίζες ζώνες...

You Might Also Like

5 σχόλια