ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΣΙΠΡΑ!
Θα σταθώ σε κάποια σημεία από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την παρουσίαση της πολιτικής του πλατφόρμας.
- Πρώτα-πρώτα με δεδομένο το αντικείμενο της συνέντευξης, κάθε φράση του ΑΛέξη Τσίπρα έχει ειδικό βάρος, καθώς εκφράζει τα πολιτικά του πιστεύω, αυτά με τα οποία προτίθεται να πολιτευτεί. Συνεπώς εύλογα θεωρούνται ζυγισμένες οι απαντήσεις του και μπορούν να θεωρηθούν δεσμεύσεις.
- Έτσι λοιπόν βρίσκουμε έυστοχη τη χρήση της φράσης "συναινετικός δικομματισμός" για να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση. Βέβαια γεννά πολλές φαντασιώσεις, για σενάρια διαπλοκής, σκοτεινές συνεργασίες, τραστ και καρτέλ, είναι κοινώς πιασιάρικο, αλλά αυτό επικοινωνιακά καλό είναι.
- Από την άλλη, η φράση του "δαχτυλίδια δεν υπάρχουν όταν μέσα από πλατιές, δημοκρατικές διαδικασίες επιλέγει η βάση του κόμματος, όπως θα γίνει με το συνέδριο του ΣΥΝ, όπου οι σύνεδροι θα αποφασίσουν για το πρόσωπο του νέου προέδρου του κόμματος" δείχνει στρουθοκαμηλισμό, καθώς ο ίδιος είανι ξεκάθαρα αποδέκτης του my precious δαχτυλιδιού από τον Αλέκο Αλαβάνο... Το να ψάχνεις για δαχτυλίδι ενώ το φοράς, μάλλον περίεργο φαίνεται...
- Στη συνέχεια θα σταθούμε στη φράση "δεν θα πρέπει να γίνει πάλη γενεών εντός του ΣΥΝ, αλλά πάλη ιδεών". Θα συμφωνήσουμε απόλυτα ...μόλις ακούσουμε τις ιδέες !
- Ακόμη, λέγοντας "το ζητούμενο είναι ο ΣΥΝ να διαμορφώσει μια ελκυστική, κατανοητή και εφικτή πρόταση για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού του συναινετικού δικομματισμού" δείχνει την πρεμούρα του για κόσμο. Ελκυστική, κατανοητή και εφικτή πρόταση χρειάζεται ή απλώς πρόταση ουσίας που στη συνέχεια να γίνει όλα αυτά; Κοινώς, έχεις θέσεις και τις κάνεις ελκυστικές, ή ψάχνεις θέσεις με γνώμονα το αν είναι ελκυστικές; Άλλωστε, οτιδήποτε σωστό, μπορεί να γίνει κατανοητό και επικοινωνιακό (αν και...).
- Τέλος, σχετικά με το θέμα Ζαχόπουλου, δηλώνει οτι "η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στους στημένους διαγωνισμούς προσλήψεων, στους χαριστικούς αποχαρακτηρισμούς και την αυθαίρετη διαχείριση δημόσιου χρήματος". Μοιάζει με το γιατρό που αποφαίνεται οτι το πρόβλημα είναι ο πυρετός και όχι η ίωση! Μήπως η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στη γενικευμένη ηθική έκπτωση, στην καθεστωτική νοοτροπία και στην απληστία για ιδιοποίηση κρατικών πόρων, πράγματα που βρίσκονται στη βάση όσων αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας;
Συνολικά, η πολιτική πλατφόρμα εμφανώς πάσχει από μεστότητα, σοβαρότητα και (φυσικά) εμπειρία. Παράλληλα, όντας αφελής και άτολμη, αναρωτιόμαστε αν μπορεί πράγματι να ονομαστεί πολιτική πλατφόρμα ή έκθεση ιδεών (χωρίς ιδέες όμως!). Δύσκολα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή ίσως τελικά εύκολα, καθώς ζούμε στη χώρα των περίπου ιδεολογιών, της περίπου πολιτικής, γιατί όχι και της περίπου πολιτικής πλατφόρμας!
0 σχόλια