ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑ...

By Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2008

Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά των κοινοβουλευτικών στο θέμα Ζαχόπουλου, στο ζήτημα Κουκοδήμου και τα συν'αυτών, διαπίστωσα μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των μη έμπειρων ή μάλλον των μη προβεβλημένων, και αυτών που μοστράρονται παντού σα μαϊδανοί.

Είδα λοιπόν βουλευτές φρέσκους στο Κοινοβούλιο, αν και λιγότερο νέοι, ακόμα και της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας να έχουν καλό λόγο, συναφή και σοβαρό, προσεκτικό, καταδικάζοντας γελοιότητες όπως, για παράδειγμα, την πιθανολογούμενη προσχώρηση της κ. Αθήνη στο κόμμα τους κλπ.
Σε αντίθεση, πιο προβεβλημένοι και παλιότεροι συνάδελφοί τους είχαν ξύλινη γλώσσα, στερεότυπες εκφράσεις, απόλυτα αδιάφορες, ανούσιες, έως και ηλίθιες...

Η παραπάνω παρατήρηση ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά παρατηρήσεων που επί χρόνια επιβεβαιώνουν τις εξής επιβεβλημένες, κατά τη γνώμη μας, αλλαγές :
- πρέπει να απαγορεύεται η εκλογή βουλευτών για περισσότερες από δύο θητείες. Ήδη τη δεύτερη θητεία θεωρούνται παλιοί και συμπεριφέρονται ανάλογα, με αποτέλεσμα να γίνονται ανούσιοι. Αυτό το εγγενές σύμπτωμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαγόρευση επανεκλογής στη Βουλή.
- δημιουργία Γερουσίας, απευθείας εκλεγμένης, στην οποία θα μπορούν να εκλεγούν και οι διατελέσαντες βουλευτές που δε θα μπορούν να επανεκλεγούν στη Βουλή. Η Γερουσία θα ελέγχει τη νομοθετική Βουλή και οι αναλογίες εκεί θα μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές στη Βουλή. Έτσι, οι παλιοί βουλευτές, αντί να τρώνε τη σύνταξή τους, θα μπορούν να προσφέρουν και κάτι... Και από την άλλη, θα υπάρχει η δυνατότητα ισορροπιών, οι οποίες επιτρέπουν λιγότερη ασυδοσία...

Ούτως ή άλλως, όσα διαδραματίζονται σήμερα στο Κοινοβούλιο, είναι επιπέδου Γερουσίας, χωρίς ουσία. Ας ανεβεί λοιπόν το επίπεδο νομοθετικής Βουλής με τη δημιουργία ελεγκτικής Γερουσίας, όπως της Ιταλίας ή των ΗΠΑ.

You Might Also Like

5 σχόλια