HUGO CLAUS: ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΦΛΑΝΔΡΑΣ

By Σάββατο, Μαρτίου 22, 2008

Στις 19 Μαρτίου πέθανε στην Αμβέρσα του Βελγίου ο μεγαλύτερος φλαμανδός συγγραφέας Hugo Claus. Ο συγγραφέας προτίμησε να τελέσει ευθανασία (στο Βέλγιο είναι νόμιμη) καθώς υπέφερε από προχωρημένη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γεννημένος στη Μπρυζ, το 1929, ο Hugo Claus έγραψε περισσότερα από 100 έργα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά και δοκίμια. Το πιο γνωστό του έργο είναι το μυθιστόρημα "Het verdriet van België" (η θλίψη του Βελγίου), έργο εν μέρει αυτοβιογραφικό, στο οποίο πραγματεύεται την περίοδο της συνεργασίας της φλαμανδίας με τους γερμανούς κατακτητές, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Λίγα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, αλλά ήταν, μαζί με το Georges Simenon, από τους πιο γνωστούς Βέλγους συγγραφείς στο εξωτερικό, ενώ έχει προταθεί πολλές φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας.

Αν και φλαμανδός, ήταν ενάντιος στη συζήτηση που γίνεται για διάσπαση του Βελγίου, κάτι που το εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία. Θεωρήθηκε αντικονφορμιστής, το κακό παιδί της φλαμανδικής λογοτεχνίας, η κακή συνείδηση της φλαμανδίας, με αναρχικές θέσεις και εξίσου ταραγμένη ζωή.

You Might Also Like

2 σχόλια