PICASSO-SUITE 347

By Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2008 ,

Τελικά έχουμε μια απίθανη ικανότητα να φέρνουμε τα πάντα στα μέτρα μας. Και μη νομίζετε οτι αυτό το λέω για καλό...

Ήρθε μετά από πολλά χρόνια μια έκθεση έργων του Πικάσο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια σειρά χαρακτικών του καλλιτέχνη, 347 για την ακρίβεια (εξ'ού και το όνομα αυτής - suite 347) τα οποία φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης σε διάστημα λίγων μηνών στη Γαλλία όπου διέμενε, αποστασιοποιούμενος από τη Φρανκική Ισπανία, στα τέλη της δεκαετίας του '60 και όντας στην 9η δεκαετία της ζωής του! Τα χαρακτικά αποτελούνται από έργα διαφορετικών, και ενίοτε μικτών τεχνικών και αποτελούν μια συγκεντρωτική εικόνα της ματιάς του καλλιτέχνη στο σύνολο της δημιουργίας του, εικόνες από τα παιδικά του χρόνια, εικόνες από πρόσωπα της χώρας του και συχνά εμπλοκή της ίδιας του της εικόνας σ'αυτά. Στο σύνολο των έργων πρωταγωνιστούν γυναίκες, ειδωμένες μέσα από την καλπάζουσα φαντασία του Πάμπλο Πικάσο. Το γυμνό κυριαρχεί, ενώ πραγματικά πρόσωπα μπλέκονται με φανταστικά σε ερωτικές σκηνές, μέσα σε κλίμα αλληγορίας και εξαϋλωσης.

Ωστόσο, η ελληνική χωριατιά για μια ακόμη φορά δήλωσε παρούσα. Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης ανακάλεσε την έγκριση συμμετοχής των σχολείων στην έκθεση αυτή, θεωρώντας τα έργα ακατάλληλα για μαθητές. Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μια το όλο θέμα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την έκθεση, καθώς η καθιερωμένη περιέργεια θα φέρει πολλούς επισκέπτες στην έκθεση. Από την άλλη, η ενέργεια του εκπαιδευτικού δείχνει τη βαθιά απόσταση που μας χωρίζει από τον πολιτισμό, από το ανοιχτό πνεύμα της Ευρώπης.
Καθώς τα σχόλια είναι περιττά, παραθέτω μερικές από τις γκραβούρες της έκθεσης, την οποία προτρέπω ένθερμα να επισκεφθείτε. Κλικάροντας επάνω, μπορείτε να τις δείτε μεγαλύτερες, όπου αυτό είναι εφικτό.
.
.
.
.
.
.
.
.

You Might Also Like

3 σχόλια