ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ...ΒΑΘΥΣ ΓΚΡΕΜΟΣ!

By Σάββατο, Απριλίου 12, 2008

Πρόκειται περί αναλγησίας! Δεν εξηγείται αλλιώς η τεράστια αδιαφορία των ελλήνων πολιτών για μια σειρά γεγονότων που σηματοδοτούν το μέλλον τους. Γιατί δε μάθαμε ποτέ να κοιτάμε τα σημάδια των καιρών, να διαβάζουμε τις εξελίξεις... Όσο κι αν αυτά είναι περισσότερο από εμφανή!

Την τελευταία περίοδο, για παράδειγμα, συσσωρεύονται πολλά τέτοια σημάδια. Προειδοποιήσεις για αλλαγή πορείας, που ωστόσο περνούν απαρατήρητα μέσα στο σύνολο των καθημερινών ενασχολήσεων των νεοελλήνων.

Από που να αρχίσει κανείς... Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πώληση του ΟΤΕ είναι ένα από αυτά. Αντί να διαπραγματευτεί το κράτος απευθείας με την DEUTSCHE TELEKEOM, αγόρασε υψηλό ποσοστό ένας ιδιώτης, ο Βγενόπουλος, σε πολύ χαμηλή τιμή της μετοχής, και τις πούλησε στους γερμανούς σε αισθητά υψηλότερη τιμή, με το χρηματιστήριο σε μεγάλη πτώση. Έτσι φεύγει η ευθύνη από την κυβέρνηση, ενώ ο ιδιώτης καρπώνεται πολλά εκατομμύρια ευρώ σε υπεραξία. Όσοι πιστεύουν οτι ο μόνος που κέρδισε από την ιστορία αυτή είναι ο Βγενόπουλος, ας τρέξουν για ψυχανάλυση...
Στη συνέχεια είχαμε τον τσαμπουκά του Βγενόπουλου στην αντιπολίτευση, με μηνύσεις και απειλές, ενώ ταυτόχρονα γλύφει την κυβέρνηση και τον Αλογοσκούφη. Όλα αυτά τα κάνει ο Βγενόπουλος χωρίς πλάτες; Η χλιαρή κυβερνητική αντίδραση αποδεικνύει πως όχι...
Έχουμε ακόμη τη δίωξη του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Μπάγια, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, γιατί τόλμησε και είπε αυτά που λίγο-πολύ φαντάζονται ή ξέρουν οι περισσότεροι για τη δικαιοσύνη και τις εξαρτήσεις της. Ο εμφύλιος΄στους κόλπους των δικαστικών δείχνει οτι υπάρχουν και αντίθετες φωνές, αλλά προφανώς υπάρχει καταστολή τους...
Από την άλλη πάλι, η απολογία του Χρήστου Ζαχόπουλου, γεγονός πολυαναμενόμενο και καθυστερημένο όσο δεν πάει άλλο, δείχνει να εξελίσσεται σε φιάσκο. Η απόλυτη σιγή γύρω από τα λεχθέντα του αποδεικνύει τη συμφωνία κυβέρνησης και ΜΜΕ για κουκούλωμα της υπόθεσης, που μόνο εκ θαύματος μπορεί να ξαναβγεί στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εμφανίσει το σκάνδαλο ως αποκλειστικά ροζ, και δεν αναμένονται διώξεις εναντίον του πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Η έρευνα για τα πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να αρχειοθετηθεί χωρίς να αποκαλύψει τίποτα, ενώ ο ίδιος ο νέος υπουργός άφησε να γίνει εντιληπτό οτι οι ειδικοί λογαριασμοί ήταν εστία αυθαιρεσιών, αφού προχώρησε στην κατάργησή τους!
Ο πολυσυζητημένος διαγωνισμός για την πρόσληψη 148 ατόμων στα Ολυμπιακά ακίνητα έχει ακυρωθεί, οι υποψήφιοι είναι στον αέρα και κανείς δε λέει τίποτα για ό,τι συνέβη. Ούτε συγνώμη, ούτε ανακοίνωση για νέο διαγωνισμό, ούτε τιμωρία κάποιου για όσα έγιναν! Η προκλητική αυτή στάση περνάει κι'αυτή απαρατήρητη από τους νεοέλληνες...
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ κ. Κλαδάς παραμένει στη θέση, παρότι έχει κατηγορηθεί ευθέως και δημοσίως για απόπειρα παράνομης δοσοληψίας από γνωστό δημοσιογράφο!
Η ντόπα στον αθλητισμό δίνει το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θέλει (και αυτή) η κυβέρνηση να τονώσει το ηθικό των ελλήνων και να τους αποσπάσει την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματά τους. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...
Στο ασφαλιστικό, πέρασε ένα πακέτο ρυθμίσεων ισοπεδωτικών, χωρίς ευαισθησία σε επιμέρους προβλήματα, χωρίς πρόνοια για τους αναξιοπαθούντες, χωρίς μέριμνα για τις γυναίκες, τις μητέρες, τους ηλικιωμένους. Πρόκειται για το πιο απάνθρωπο νομοσχέδιο στη δυτική Ευρώπη, ωστόσο πέρασε κι'αυτό με χαλαρές αντιδράσεις...
Στο πρόβλημα με τα Σκόπια, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το έσχατο όπλο μας, το βέτο στο ΝΑΤΟ. Μένοντας χωρίς πολεμοφόδια, είμαστε πλέον εύκολο θήραμα-βορά στη διάθεση των αμερικάνων να ξεμπερδεύουν με ένα θέμα που μόνο τους εμποδίζει στο να εγκατασταθούν όπως επιθυμούν στα Σκόπια... Ο Νίμιτς επανέρχεται για να επικυρώσει την "πράξη θανάτου"!

Σε κάθε άλλη χώρα, της Ευρώπης τουλάχιστον, ένα μόνο από τα προαναφερθέντα θα αρκούσε για να ρίξει την κυβέρνηση! Και όχι μόνο αυτό (γιατί το ζητούμενο δεν είναι απλώς να πέσει μια κυβέρνηση) αλλά θα έθετε σε κρίση τους θεσμούς και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας της χώρας αυτής. Στην Ελλάδα όμως, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν αντανακλαστικά! Οι πολίτες λειτουργούν σα να είναι βαθιά ναρκωμένοι, σα να αδυνατούν να αντιδράσουν! Σα να τους κλέβουν το σπίτι και αυτοί να κοιτάζουν τους κλέφτες χωρίς να κάνουν τίποτα! Σα να μην είναι δικό τους το σπίτι!

Τι φταίει;

Οι αιτίες της στάσης αυτής είναι πάρα πολλές. Σίγουρα είναι θέμα νοοτροπίας. Ο έλληνας δε χαλάει εύκολα τη ζαχαρένια του. Είναι κάτι που το έμαθε καλά τόσα χρόνια με τους Τούρκους και δε θα το αλλάξει τώρα.
Από την άλλη, η πολιτική ζωή κατευθύνει τους έλληνες σε μη συμμετοχή. Η υπερεκτίμηση του δημοκρατικού δικαιώματος των εκλογών δίνει άλλοθι σε κάθε αυθαιρεσία. Το να επιλέξει κανείς ποιον θα κυβερνήσει, δε σημαίνει λευκή επιταγή! Αμέσως μετά την ανάθεση της διακυβέρνησης αρχίζει ο καθημερινός έλεγχος, με στόχο οι κυβερνώντες να εκφράζουν πραγματικά τη λαϊκή θέληση.
Πως να γίνει όμως αυτό, όταν η λαϊκή θέληση είναι να μπουν όλοι στο δημόσιο; Ένα δημόσιο που, κατά γελοίο τρόπο, παραμένει στο απυρόβλητο, με μονιμότητα και προνόμια ανύπαρκτα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα!
Έτσι οι έλληνες δεν αντιδρούν, δεν απεργούν, δε διαμαρτύρονται, περιμένοντας τις επόμενες εκλογές για να αυτοϊκανοποιηθούν επιλέγοντας αυτόν που θα αυθαιρετεί για τα επόμενα 4 χρόνια...
Τα κόμματα είναι τα εκκολαπτήρια τέτοιων συμπεριφορών. Δημιουργώντας υπάκουους υποτακτικούς, έχοντας ως όπλο το ρουσφέτι, δηλητηριάζουν την υγιή ανάπτυξη της χώρας με την ύπαρξή τους.
Φυσικά τα ΜΜΕ είναι το φροντιστήριο των ανάλγητων πολιτών. Η κατευθυνόμενη ειδησιογραφία, ο επιλεκτικός σχολιασμός, η δημιουργία εντυπώσεων, η απόκρυψη της αλήθειας, η απλοποίηση των μηνυμάτων, η επανάληψη (ως μήτηρ μαθήσεως) αποκαλύπτουν το ρόλο που παίζουν τα-υποταγμένα και ιδιοτελή-ΜΜΕ στη δημιουργία και εξάπλωση υου πρότυπου έλληνα ψηφοφόρου και αν-ενεργού πολίτη!
Άλλη μια μέθοδος για να κατευθύνει η πολιτική τις μάζες είναι αυτή που απαιτεί να ασχολούνται αδιαλείπτως με τα προς το ζην, ώστε να μην έχουν χρόνο για κάτι άλλο. Η κλιμάκωση της ακρίβειας, η πτώση των μισθών, η συνεχής αύξηση της φορολόγησης είναι μέτρα που προσβλέπουν προς αυτή την κατεύθυνση...
Φυσικά, τα σπορ και ο αθλητισμός λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση. Ομάδες και οπαδοί, ντοπαρισμένοι ήρωες και εθνικές ατυχίες, διαιτητές πουλημένοι και διεθνείς συνωμοσίες κρατούν τον κόσμο "στα αυγά του", καρφωμένο σε γιγαντο-οθόνες να παρακολουθεί καλοστημένες κομπίνες.
Η ελαχιστοποίηση του πολιτισμού είναι επίσης ένα μέτρο απαραίτητο για κάθε κυβέρνηση που θέλει τους πολίτες της πειθήνια όργανά της! Λίγο πολιτισμό και επιλεγμένο, όσο γίνεται πιο ακίνδυνο. Και κυρίως στροφή του κόσμου προς τη διασκέδαση, σε αντιστάθμισμα της έλλειψης πολιτισμικής προσφοράς. Διασκέδαση των τραπεζιών, των λουλουδιών, του αλκοόλ και των μουσικών περιττωμάτων.

Είναι πάρα πολλές οι αιτίες της αναλγησίας των ελλήνων. Κάθε καταγραφή τους ρισκάρει να είναι ελλιπής. Παρόλα αυτά, σήμερα γίνεται προφανές οτι πληθαίνουν επικίνδυνα τα μηνύματα. Μια σειρά γεγονότων κάνουν προφανές οτι "αρμενίζουμε πάρα πολύ στραβά". Όχι οτι αρμενίζαμε και ποτέ σωστά. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι σοβαρά. Η πορεία μας είναι η χειρότερη δυνατή.Όσοι θέλουν, ας υπομείνουν καρτερικά τις εξελίξεις. Οι υπόλοιποι ...this way please...

You Might Also Like

5 σχόλια