ΠΟΤΕ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ;

By Σάββατο, Απριλίου 12, 2008

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση σπασίματος του "εμπάργκο" είναι αυτή που διαδραματίζεται στη σαββατιάτικη βελγική εφημερίδα LE SOIR, τη μεγαλύτερη γαλλόφωνη εφημερίδα της χώρας. Η εφημερίδα λοιπόν δημοσιεύει συνέντευξη του Tom Barman, μέλους του βελγικού συγκροτήματος dEUS, τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να δημοσιευτεί στο σύνολο του τύπου.

Επρόκειτο; Για την ακρίβεια, όταν δόθηκε η συνέντευξη, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να μη δημοσιευτεί νωρίτερα από μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή η πρακτική είναι συνηθισμένη στους δημοσιογραφικούς κύκλους και ονομάζεται "εμπάργκο". Τι έκανε λοιπόν την εφημερίδα να σπάσει το εμπάργκο, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση της συνήθους δημοσιογραφικής πρακτικής;

Ήταν ο τρόπος με τον οποίο "ζητήθηκε" το εμπάργκο της συνέντευξης: αναγκάστηκαν οι δημοσιογράφοι να υπογράψουν "συμβόλαιο", διαβεβαιώνοντας οτι θα σεβαστούν το εμπάργκο, υπό την απειλή νομικών κυρώσεων και προστίμου ύψους 25.000 ευρώ!
Η υπερβολική αυτή πρακτική λοιπόν θεωρήθηκε από τους υπεύθυνους της εφημερίδας LE SOIR οτι αντιβαίνει τα όρια της λογικής, οτι πρόκειται για απόπειρα να τεθεί η καλλιτεχνική κριτική υπό κηδεμονία και οτι υπερέβαινε την κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία οι δημοσιογράφοι πρέπει να λένο ΟΧΙ. Στο όνομα λοιπόν της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης, η εφημερίδα αποφάσισε, παρά το γεγονός οτι ο δημοσιογράφος της είχε υπογράψει το συμβόλαιο και πιθανώς να υπάρξουν κυρώσεις, να δημοσιεύσει τη συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας οτι δεν πρόκειται για διαμάχη με το συγκρότημα dEUS αλλά οτι είναι θέμα αρχής... Ταυτόχρονα στιγμάτισε τη συμπεριφορά πολλών άλλων εμπλεκόμενων με τα πολιτιστικά, οι οποίοι επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ αναγάγοντάς τα σε μέσα προώθησης των προϊόντων τους, αποξενώνοντάς τα από τον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η πληροφόρηση.

You Might Also Like

0 σχόλια