ΒΑΤΟΠΕΔΙ: GOLDEN BOYS ΚΑΙ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

By Κυριακή, Νοεμβρίου 16, 2008

Ιδού λοιπόν ένα παραμύθι σύγχρονο, με όλα τα στοιχεία ενός αξιοπρεπούς παραμυθιού: καλούς, κακούς, μάγισσες, δράκους και νεράιδες. Μόνο στο πιο αληθινό τους.
Το 2000 λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία, μπουχτισμένη να βλέπει τους Πασόκους να τρώνε με χρυσά κουτάλια, αποφασίζει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να πάρει την εξουσία. Έχει μόλις χάσει τις εκλογές και η γκρίνια είναι εμφανής.
Οι συμβουλές των επικοινωνιολόγων, των πολιτικών αναλυτών, των μαθητευόμενων μάγων, του Ρουσόπουλου, των μέντιουμ και όσων ακόμη είχαν κάτι να πουν συνέκλιναν σε κάποια κοινά σημεία: χρειαζόταν η στήριξη των επιχειρηματιών, χρειαζόταν δούρειος ίππος, χρειαζόταν η αρωγή της εκκλησίας και πολλά λεφτά.
Ο Κώστας Καραμανλής έπεσε σε κατήφεια. Ένιωθε βαρύ στους ώμους του το όνομα που κουβαλούσε, χωρίς ποτέ να το έχει ζητήσει. Έπρεπε να γίνει πρωθυπουργός, γιατί αλλιώς δε θα ήταν τίποτα. Φώναξε τους αυλικούς και βάλθηκαν να αποφασίζουν. Ο δούρειος ίππος θα ήταν η μονή Βατοπεδίου. Αν δεν είναι νόμιμο να παραχωρηθούν οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο σε ιδιώτες, ήταν νόμιμο να ανταλλαγούν με εκτάσεις που ανήκαν στη μονή. Στη συνέχεια η μονή μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε με αυτά και φυσικά να τα παραχωρήσει εκεί που ήθελε η Νέα Δημοκρατία. Χρειαζόταν ένας επιχειρηματίας. Ο Θανάσης Πάπιστας ήταν ένας επαρχιώτης επιχειρηματίας από την Κοζάνη, με μια παραπαίουσα επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, αλλά πιστός, αφοσιωμένος και κυρίως ...έμπιστος. Θα έπαιζε αυτός το ρόλο του αρωγού.
...


Οι πρωταγωνιστές
Ο ιθύνων νους, αυτός που θα κατηύθυνε σε καθημερινή βάση την εξέλιξη του σχεδίου όμως; Ως δια μαγείας εμφανίζεται ο Άθως Κοιρανίδης, απόφοιτος του LSE (...), ο οποίος έχει πάρε-δώσε με τη μονή και τον Εφραίμ λόγω της εμπλοκής του με τα εκκλησιαστικά της μεγαλονήσου. Βλέπετε, ο Εφραίμ είναι κύπριος.Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι εύκολο να βρεθούν. Κάτι δικηγόροι, κάτι μοναχοί, κάτι νομάρχες, κάτι δήμαρχοι, όλοι θελουν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι που στήνεται. Το μικροεμπόδιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ξεπερνιέται, τοποθετώντας τον προσωπικό φίλο του Καραμανλή, τον Κώστα Γκράτζιο, παιδί της παράταξης και πολύ κολλητό.
Ο Εφραίμ είναι μεγαλομανής. Θέλει να γίνουν οι μονές επιχειρήσεις που να κερδίζουν τεράστια ποσά, διαχειριζόμενες την περιουσία που με διάφορους τρόπους έχουν αποκτήσει. Φιλοξενεί στη μονή Βατοπεδίου βασιλιάδες, πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δημιουργεί μια κάστα επιρροής που τη χειρίζεται κατά το δοκούν. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο φόρουμ, εν μέσω του φορολογικού παραδείσου που είναι το Άγιο Όρος και να κινεί τα νήματα σε κυβερνήσεις αλλά και στην κοινωνία. Προσπαθεί να εκλέξει δικό του αρχιεπίσκοπο Κύπρου, χωρίς όμως επιτυχία, παρά τη βοήθεια του Κοιρανίδη. Ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση τα πηγαίνει καλύτερα. Ο θεόδωρος Ρουσόπουλος, δεξί χέρι του Καραμανλή δείχνει να επιθυμεί διακαώς τη στήριξη του ηγούμενου. Χώρια που το μάτι του δείχνει να γυαλίζει...


Το παιχνίδι στήνεται και ο Καραμανλής γίνεται πρωθυπουργός. Τώρα τα πράγματα γίνονται ενδαφέροντα. Η στήριξη και βοήθεια από τη μονή και από επιχειρηματίες πρέπει να πληρωθεί, και ο Εφραίμ είναι έτοιμος να μπει στα μεγάλα σαλόνια που πάντα επιθυμούσε. Γυρνά στις δεξιώσεις, κυκλοφορεί με ελικόπτερο, συνανστρέφεται με υπουργούς, υποδέχεται τον Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργό στη μονή Βατοπεδίου, το καλοκαίρι του 2006 και μάλιστα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, ο Καραμανλής επέλεξε και για τις δύο του διανυκτερεύσεις τη μονή Βατοπεδίου, προκαλώντας ζηλόφθονα σχόλια από τις άλλες μονές. Η μονή Βατοπεδίου επιδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού, παίρνει μπόλικο χρήμα (όχι οτι δεν το έπαιρνε και επι ΠΑΣΟΚ...), ενώ ακόμη και ο ΟΠΑΠ το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού προσέφερε 50.000 ευρώ (17 εκατ. δρχ.), στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου.
Παράλληλα, την ίδια περίοδο, στήνεται η γιγάντωση του ομίλου ΠΑΠΙΣΤΑΣ.

Tο golden boys της εποχής Καραμανλή
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ μπορεί να θεωρηθεί Golden Boy της Νεοδημοκρατικής εποχής. Αρκεί γι'αυτό να κοιτάξει κανείς τη ραγδαία ανοδική πορεία που πήρε ο όμιλος εταιρειών μετά το 2004. Στην πραγματικότητα, ο όμιλος ΠΑΠΙΣΤΑ μπορεί να θεωρηθεί παιδί της Νέας Δημοκρατίας και του Καραμανλή.
Η ΠΑΠΙΣΤΑΣ Συμμετοχική Α.Ε. ξεκίνησε ως εταιρεία υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με έδρα την Κοζάνη, στα τέλη 1990. Ξεκινώντας από ένα κατάστημα 21 τ.μ., κατάφερε, μέσα σε μία δεκαετία, να δημιουργήσει έναν όμιλο 7 εταιρειών, με πολύ υψηλή αναγνωρισιμότητα στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, ειδικότερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσφατα επεκτάθηκε σε πανελλαδική κλίμακα, χάρη στην απόφαση της Vodafone να επενδύσει σ' αυτήν. Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας με τη Vodafone χειρίστηκε ο Άθως Κοιρανίδης ...

Ποιά είναι η σχέση του Πάπιστα και του Γκράτζιου; Αν δεν απεικονίζεται σε επίπεδο επίσημου pay roll, σε ανεπίσημο δε θα έπαιρνα όρκο...
Ο Πάπιστας παράλληλα με τον κλάδο των εμπορικών δραστηριοτήτων δημιούργησε μια τεχνική εταιρεία, με σκοπό την "πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και υψηλών προδιαγραφών ανάπτυξη και διαχείριση επαγγελματικών και οικιστικών ακινήτων." Για το σκοπό αυτό δημιούργησε τις εταιρείες Ελέα Α.Ε., S.P. Capital Holding Real Estate Ltd (είναι η εταιρεία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της μονής Βατοπεδίου στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην Πάφο), μητρική των εξής εταιριών του Ομίλου, οι οποίες διαθέτουν επαγγελματικά ακίνητα:

• Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.
• Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε.
• Επενδυτική Εταιρία Ακινήτων Β. Ελλάδος Α.Ε.
και τέλος την εταιρεία Ανθεμιάς Α.Ε.η οποία αποτελεί τον "φορέα ανάπτυξης μεγάλων οικιστικών επενδύσεων στην Βόρεια Ελλάδα" και συστήθηκε το Νοέμβριο του 2006.
Αυτή η τελευταία, η Ανθεμιάς, είναι που αγόρασε από τη μονή Βατοπεδίου 64 οικόπεδα-φιλέτα σε προνομιακές τιμές στη Θεσσαλονίκη, και εκεί χτίζει ήδη πολυτελείς μεζονέτες.

Ας δούμε πως περιγράφει ο ίδιος ο Αθανάσιος Πάπιστας της ανάπτυξη των επιχειρήσεών του:
"Το πρώτο σημείο-σταθμός ήταν το 1995, όταν από το πρώτο κατάστημα των 21 τ.μ. μεταφερθήκαμε σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, έγινε το πρώτο βήμα επέκτασής μας με δύο υποκαταστήματα. Ουσιαστικά, τότε ήταν που αρχίσαμε να βλέπουμε τις προσπάθειές μας να αποδίδουν. Το δεύτερο σημείο ήταν το 1998, όταν άνοιξαν τέσσερα νέα υποκαταστήματα και ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε στα οκτώ. Σημαντικές χρονιές για τον Όμιλο ήταν το 2000, οπότε συνάφθηκε η συμφωνία για τη συμμετοχή της Vodafone στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, και το 2001, όταν οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν από την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη, με μια ομάδα δέκα ανθρώπων οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, ακολούθησαν την εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Το 2003 πρέπει, επίσης, να θεωρηθεί σημαντική χρονιά, αφού μέσα από την Πάπιστας Διαχείριση Ακινήτων Α.Ε. έγινε επέκταση στον τομέα των ακινήτων, μία νέα μεγάλη δραστηριότητα σε επίπεδο Ομίλου".
Το παιχνίδι ξεκινά

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η επιχείρηση. Μεγάλες εκτάσεις που η μονή διεκδικεί βασιζόμενη σε βυζαντινά χρυσόβουλα μπορούν να ανταλλαγούν, να επιστραφούν στο δημόσιο και να δοθούν στη μονή οικόπεδα-φιλέτα, ακίνητα από τα πρώην Ολυμπιακά ακίνητα, κτίσματα στα καλύτερα σημεία της χώρας. Η μονή δε σκόπευε να τα κρατήσει όλα. Κάποια θα ξεπουλιόταν στους ημέτερους επιχειρηματίες, οι οποίοι δικαιωματικά (λόγω στήριξης στον Καραμανλή) διεκδικούσαν προνόμια και παροχές... Κάποια άλλα θα έμεναν στη μονή, για να τα εκμεταλλεύεται. Άλλωστε, αποτελεί πλέον παράδοση στην Ελλάδα η ιδιοκτησία από την πλευρά των μονών. Σε κτίριο που ανήκει σε μονή (όχι υποχρεωτικά της μονής Βατοπεδίου)στεγάζεται το γραφείο του Γιάννη Ιωαννίδη, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός οτι σε κτίρια μοναστηριακά στεγάζονται στην Αττική γραφεία της Coca-Cola, της Ernst & Young, της Hewlett Packard και πάει λέγοντας...

Ο Ρουσόπουλος πηγαινοέρχεται και συντονίζει τα πράγματα. Πρέπει να "καθαρίσει" η περιοχή της Βιστωνίδας για να μπορεί να καταμετρηθεί. Φυσικά θα υπο-κοστολογηθεί ώστε να θεωρηθεί ισάξια με πάρα πολλά οικόπεδα και ακίνητα. Άλλωστε, δε θα σταματήσει εδώ το πάρε-δώσε. Η σχέση αυτή έχει μέλλον. Οι επιχειρηματίες πηγαινοέρχονται επίσης στη μονή Βατοπεδίου, κλείνοντας συμφωνίες, με τις ευλογίες του ηγούμενου Εφραίμ, αλλά υπό τις οδηγίες του Καραμανλή και του εκπροσώπου του, Θόδωρου Ρουσόπουλου. Συνολικά ανταλάσσονται με 31 συμβόλαια 260 (!) ακίνητα του ελληνικού δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, εκτάσεις προστατευόμενες, κάποιες αρχαιολογικές, ενίοτε και με το νερό της λίμνης... Τα 260 ακίνητα αποχαρακτηρίζονται (όσα ήταν δασικά) ώστε να μπορούν να μεταπωληθούν έναντι υψηλής αξίας ως οικοδομήσιμα. Η μονή κέρδισε από την ιστορία αυτή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Η ακριβής μοιρασιά παραμένει άγνωστη...
Τα ακίνητα που δόθηκαν στη μονή βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Καρδιά Θεσσαλονίκης, Ν. Ραιδεστός, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Νέοι Επιβάτες, Τριγλία, Ουρανούπολη, Σωζόπολη, Ν. Καλλικράτεια, Ν. Αγχίαλος Θεσ/κης, Τρίλοφος, Γοργορύγι Τρικάλων, Βλαχάβα Τρικάλων, Μίκρα Θεσσαλονίκης, Βεγορίτιδα Ν. Πέλλας, Ξηροπόταμος Χαλκιδικής, Αμουλιανή Χαλκιδικής, Κάριανη Ουρανούπολης, Ν. Πέραμος Καβάλας, Ν. Ηρακλείτσα Καβάλας, Λαύριο, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Ακροπόταμος Καβάλας, Ολυμπιακό Χωριό, Τρίγλια Χαλκιδικής, Ν. Πλάγια Χαλκιδικής και Νέα Κρήνη Καλαμαριάς-πηγή TA NEA.
Με τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, και κάτω από την κατακραυγή του κόσμου και των δημάρχων των περιοχών όπου βρίσκονταν οικόπεδα που πήρε η μονή,ο Εφραίμ επέστρεψε μια σειρά από οικόπεδα (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ). Ο αριθμός ωστόσο των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στη μονή Βατοπεδίου είναι τόσο μεγάλος που το θέμα δεν κλείνει με λίγες επιστροφές. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις έγινες αυτόματες και ταχύτατες αλλαγές και αντί των προβλεπόμενων οικοπέδων, η μονή πήρε κάποια άλλα, τα οποία δεν είχαν πάνω τους φορτία όπως διεκδικήσεις από ιδιώτες και δήμους.

Τα παιδιά-λουλούδια

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Βιστωνίδας είναι ένα εμπόδιο, αλλά ο χρόνος θα τις εξαφανίσει. Οι αντιδράσεις των δημάρχων των περιοχών που βρίσκονται τα οικόπεδα-φιλέτα είναι επίσης ένα πρόβλημα, αλλά αν τα πράγματα δε μπορούν να προχωρήσουν, υπάρχουν και αλλού οικόπεδα... Οι μοναχοί βγαίνουν στην πιάτσα για να διαλέξουν οικόπεδα. Προφανώς η απόσταση τόσων χρόνων από τα κοινά τους επιτρέπει να έχουν μάτι κοφτερό και διαλέγουν μόνο τα καλύτερα... Ο άνθρωπος-κλειδί στην ιστορία, αυτός που συνδέει τη μονή με τους επιχειρηματίες είναι ο Άθως Κοιρανίδης. Ας δούμε ποιός είναι και τι ρόλο διαδραμάτισε στην ιστορία:
Άθως Κοιρανίδης: σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Άθως Κοιρανίδης "BSc (Econ), FCA, σπούδασε οικονομικά στο LSE από το 1983 μέχρι το 1986 και πήρε τον τίτλο του Chartered Accountant εργαζόμενος στην KPMG στο Λονδίνο από το 1986 μέχρι το 1989. Εργάστηκε στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ιδρύοντας και διευθύνοντας τις Τράπεζα Κύπρου Φάκτορς Ltd, ABC Factors AE και BOC Ventures Ltd. Ίδρυσε και διευθύνει την δική του εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων από το 2003 η οποία εξειδικεύεται σε θέματα στρατηγικής και αναδιοργάνωσης".
Ο manager από την Κύπρο είναι ο συνδετικός κρίκος στα περισσότερα επεισόδια της ιστορίας. Είναι διευθυντής και μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Rassadel Corporation Ltd (ιδρύθηκε στις 14 Ιουλίου του 2005), της οποίας η έδρα στην Κύπρο είναι στη διεύθυνση του νομικού γραφείου "Τάσσος Παπαδόπουλος και σία" (Σοφούλη 2, Μέγαρο Σιαντεκλαίρ στη Λευκωσία), του γραφείου του πρώην προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας, το οποίο σήμερα είναι στα χέρια των παιδιών του πρώην προέδρου. Το γραφείο εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της εταιρείας του Κοιρανίδη. Ο Κοιρανίδης είναι οικονομο-επενδυτικός σύμβουλος της μονής Βατοπεδίου, στην Κύπρο τουλάχιστον. Παράλληλα ο Άθως Κοιρανίδης είναι ιδρυτικό στέλεχος και μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ (ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2006), του ομίλου ΠΑΠΙΣΤΑΣ. Ο ίδιος είχε χειριστεί το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας μεταξύ ΠΑΠΙΣΤΑ και VODAFONE, συμφωνία η οποία έδωσε "φτερά" στον Πάπιστα. Παράλληλα, ο Κοιρανίδης είναι και σύμβουλος στην εταιρεία NOLIDEN, στην οποία η μονή Βατοπεδίου πούλησε τα ακίνητα από το Ολυμπιακό χωριό που περιήλθαν στην κατοχή της μετά την ανταλλαγή με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας. Έκανε αγώνα για την εκλογή του Αθανασίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ο Κοιρανίδης είναι ο άνθρωπος που δένει ολόκληρη την ιστορία, αυτός που συνδέει τους πάντες μεταξύ τους.

Η ανταλλαγή των οικοπέδων προχωρά κανονικά. Η Βιστωνίδα καταμετράται, υποεκτιμάται, αποχαρακτηρίζονται όσα οικόπεδα δε μπορούσαν να χαρακτηριστούν οικοδομήσιμα, το Νομικό Συμβούλιο δίνει τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις και όλα βαδίζουν κατ'ευχήν. Η μονή παίρνει τα καλύτερα οικόπεδα και τα μεταπουλά κυρίως στον ΠΑΠΙΣΤΑ και την εταιρεία του ΑΝΘΕΜΙΑΣ. Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ τον περασμένο Σεπέμβριο "πρόκειται για τα οικόπεδα-φιλέτα, τα οποία προηγουμένως της είχαν παραχωρηθεί σε υποτιμημένες αξίες (16,1 εκατομμύρια ευρώ) από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) για τις εκτάσεις της Βιστωνίδας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μέλος του ΔΣ της «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή ΑΕ», ο Κύπριος Αθως Κοιρανίδης, είναι επίσημα ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής στην Κύπρο και όχι μόνο...".

Στο ίδιο Δ.Σ. τής «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή» συμμετείχε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο και ο δικηγόρος της Μονής, Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου. Ηταν μάλιστα και ο δικηγόρος της στο συμβόλαιο της αγοράς των 64 οικοπέδων τής «Ανθεμιάς» από τη Μονή. Παρά το ασυμβίβαστο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε σε κανέναν πειθαρχικό έλεγχο.
Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου: δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται να κάνει και μετεγγραφές συμβολαίων με εντολή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Πριν από πολλά χρόνια είχε εμπλακεί σε μία μεγάλη υπόθεση παράνομων υιοθεσιών παιδιών, για να συλληφθεί και να αθωωθεί τελικά σε δεύτερο βαθμό (βλ. εδώ). Στο ΔΣ της «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή» (του ΠΑΠΙΣΤΑ) συμμετείχε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο και ο δικηγόρος της Μονής, Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου. Ηταν μάλιστα και ο δικηγόρος της στο συμβόλαιο της αγοράς των 64 οικοπέδων τής «Ανθεμιάς» από τη Μονή. Παρά το ασυμβίβαστο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε σε κανέναν πειθαρχικό έλεγχο. Η ΑΝΘΕΜΙΑΣ αγόρασε τα 65 οικόπεδα από τη μονή Βατοπεδίου με προσφορά 16,7 εκατομμυρείων ευρώ, προσφορά που χρονολογείται 10 ημέρες πριν καν ιδρυθεί η ΑΝΘΕΜΙΑΣ-βλ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ! Μάλιστα, για την αγορά αυτή πήρε δάνειο (χωρίς καν να υπάρχει η εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιo 2 εκατομμυρίων ευρώ!...) από την Τράπεζα Πειραιώς... Ο πρώτος, άγονος διαγωνισμός για την πώληση των οικοπέδων έγινε στο γραφείο του Α. Χατζηαλεξάνδρου. Η δημοπρασία απέβη άγονη και η Μονή αποφάσισε να γίνει η εκποίηση άνευ δημοπρασίας (κάτι που απαγορεύεται δια νόμου). Μια εταιρεία που μπήκε στα πόδια της μονής στη δημοπρασία αυτή (με προσφορά 10 εκατομμυρίων ευρώ) πήρε τελικά 6 οικόπεδα. Την εταιρεία αυτή είχε συστήσει ο ίδιος ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου...!
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου ενημέρωσε με επιστολή του τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, ότι εκπροσωπεί την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για τη μεταγραφή του συμβολαίου, που θα επιστρέφει στον Δήμο τα 18 από τα 21 οικόπεδα που είχαν περάσει στην κατοχή της Μονής. Ωστόσο, σε υπόμνημα της Μονής Βατοπεδίου με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2007 προς το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου εμφανίζεται να υπογράφει ως πληρεξούσιος της Μονής Βατοπεδίου. Δηλαδή εμφανίζεται να είναι ταυτόχρονα δικηγόρος της Μονής και συνεργαζόμενος με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου -
ALPHA!

...


Με την υπογραφή τους επικύρωσαν τις παράνομες αγοραπωλησίες, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης από το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Ευάγγελος Μπασιάκος, Πέτρος Δούκας και Αλέξανδρος Κοντός από τη Νέα Δημοκρατία.
Η μονή αποσπά δύο θετικές για την ίδια γνωμοδοτικές αποφάσεις (26/1998 & 17/2002) του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τις οποίες έκαναν αποδεκτές οι υφυπουργοί Οικονομικών του Πα.Σο.Κ. Δρυς (5/2/1999) και Φωτιάδης (5/8/2002) και μια τρίτη σύσταση του ίδιου Συμβουλίου (46/2002) να μην προβάλει το δημόσιο δικαιώματα κυριότητας στην εν λόγω περιοχή, η οποία έγινε κι αυτή αποδεκτή με απόφαση του υφυπουργού.Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι ουσιαστικά το δημόσιο αγοράζει τη λίμνη και την παραλίμνια περιοχή όχι στα 60 εκατομμύρια, όπως συνομολόγησαν η Μονή και το δημόσιο, αλλά σε πραγματικές αγοραίες τιμές γύρω στα 300 εκατομμύρια €.


Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), εκπροσωπούμενη από τον κ. Κωνσταντίνο Γκράτζιο, διευθύνοντα σύμβουλό της, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις ανταλλαγές.
Κωνσταντίνος Γκράτζιος (φωτο με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης): πνευματικός αδερφός του Κώστα Καραμανλή, αφού ο μπαμπάς του, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο νονός του σημερινού πρωθυπουργού. Έχει ασχοληθεί με το real estate και συνεργάστηκε με τη Lamda Development του Λάτση. Η τοποθέτησή του από τον Κώστα Καραμανλή στην ΚΕΔ τον έκανε διαχειριστή 75.000 ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια! Θεωρείται άλλο ένα golden boy της εποχής Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Γκράτζιος έγινε γνωστός ανα το πανελλήνιον από την εκπομπή "Ζούγκλα" όταν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκάλυψε "την εμπλοκή του" σε εκποίηση ακινήτου του Δημοσίου σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Κέρκυρας κ. Νίκου Γεωργιάδη ο οποίος διαμεσολαβούσε ώστε ένας βενετσιάνικος πύργος του 1900, το γνωστό CASTELO BIBELI της Κέρκυρας μεταβιβαστεί από το ελληνικό Δημόσιο στον πρώην εφοπλιστή Γρηγόρη Χατζηελευθεριάδη, φίλο και συμπαραστάτη του κερκυραίου βουλευτή-πηγή prokapress.
Ο ρόλος του στην ιστορία της μονής Βατοπεδίου έχει οδηγήσει την αντιπολίτευση να τον θεωρεί ως έναν από τους πρωτεργάτες της μεγάλης απάτης και να κατηγορείται για διαφθορά. Έχει κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.Ο κ. Γκράτζιος εμφανίζεται να συνοδεύει(!) τους μοναχούς στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον Σ. Τσιτουρίδη (το επιβεβαίωσε ο πρ. υπουργός). Στη συγκεκριμένη συνάντηση οι μοναχοί κρατούσαν laptops και χάρτες...


Άλλος ένας επιχειρηματίας που έπαιξε ρόλο στο αλισβερίσι της μονής με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ο Φοίβος Χριστοδουλίδης.
Φοίβος Χριστοδουλίδης: Κύπριος επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της LADA Hellas, χορηγός της περιφοράς της ζώνης της Παναγίας από τον ηγούμενο Εφραίμ το 1995 στην Αθήνα, όταν σταμάτησε στο σπίτι του ασθενούς Ανδρέα Παπανδρέου, διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Πεμπτουσία», που αποτελεί παρακλάδι της Μονής Βατοπεδίου και ένας από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Στην Πεμπτουσία διαφημίζονται με πολυσέλιδες καταχωρήσεις οι επιχειρήσεις του ομίλου Πάπιστα-στο ίδιο περιοδικό διαφημίζεται απλόχερα και η κρατική ΕΡΤ....!

Δε θα ασχοληθούμε περισσότερο με τον Εφραίμ, τον Αρσένιο και το Ρουσόπουλο. Λεβέντες γαρ, η θέση τους είναι δικαιωματικά εκεί που τους αξίζει. Να θυμίσουμε απλώς οτι τη λέξη διαπλεκόμενα εφηύρε ο ένας και μοναδικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τη δεκαετία του '80, όταν για ένα δισεκατομμύριο δραχμές γινόταν μεγάλος ντόρος. Σήμερα για 300 φορές περισσότερα καμαρώνουμε τα golden boys μας και τον πρωθυπουργό μας που τους επέλεξε, τους διατήρησε και τους καθοδηγούσε. Και αναρωτιόμαστε ακόμα αν έχει ευθύνες ο ίδιος, οι στενοί του συνεργάτες (Ρουσόπουλος, Αγγέλου...) και αν πρόκειται για σκάνδαλο... Περαστικά μας!


update 26 Σεπτεμβρίου 2010: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

You Might Also Like

19 σχόλια