ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

By Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2008

Παρακολουθώντας χθες βράδυ την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου "Κίτρινος Τύπος" είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια περίπτωση ερασιτεχνικής αντιμετώπισης ενός θέματος: ένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσε την ασφάλεια του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Βασιζόταν στην είσοδο κάποιων ρεπόρτερς της εφημερίδας "ΚΕΝΤΡΙ" της συμπρωτεύουσας (λέμε τώρα...) στους χώρους φορτώσεων cargo του αεροδρομίου και αφορούσε το γεγονός οτι δεν τους σταμάτησε κανένας για έλεγχο. Η χρήση της κάμερας επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων. Στην τηλεοπτική οθόνη εμφανιζόταν σε μορφή τίτλου η ελλιπής ασφάλεια στο αεροδρόμιο.
Ο επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας που έκανε το ρεπορτάζ, κ. Καραμανλής ήταν παρών στο πάνελ.

Μετά την παρουσίαση του ρεπορτάζ και αφού ακούστηκαν διάφοροι να καταδικάζουν το γεγονός, βγήκε στο τηλέφωνο ο διοικητής της ΥΠΑ δηλώνοντας οτι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός του αεροδρομίου και οτι μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτόν. Τον διέψευσαν αρκετοί καλεσμένοι της εκπομπής, ενώ ένας εξ'αυτών έδωσε δίκιο στο διοικητή. Για να ξεκαθαρίσει το πράγμα ζητήθηκε η γνώμη κάποιου προκατόχου του της περιόδου 2002-2004, ο οποίος δεν έδωσε απάντηση αλλά εκμεταλλεύτηκε το θέμα, προς όφελος της κομματικής του τοποθέτησης.

Η πραγματικότητα είναι ωστόσο απλή: ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται ΚΟΝΤΑ στο χώρο του αεροδρομίου, προφανώς για τη διευκόλυνση των φορτώσεων, αλλά ωστόσο ΕΞΩ από αυτόν, δίπλα σε εξωτερικό πάρκινγκ! Δε βρίσκεται εντός του εσωτερικού περίγυρου του αεροδρομίου. Το να μπει κανείς απρόσκοπτα σε αυτόν ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ οτι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στο αεροδρόμιο! Υπάρχει θέμα σχετικά με τη φύλαξη του χώρου αυτού από ιδιωτική σεκιούριτυ, αλλά δεν αφορά την ασφάλεια του αεροδρομίου. Ούτε η ελλιπής ασφάλεια του χώρου μπορεί μετά βεβαιότητος να έχει επιπτώσεις στη συνολική ασφάλεια του αεροδρομίου. Λίγη έρευνα αρκούσε για να πληροφορηθεί κανείς τα παραπάνω.

1. Είδαμε λοιπόν έναν ελλιπή δημοσιογράφο ο οποίος δεν ενημερώθηκε για το ποιόν του χώρου για τον οποίο του κατήγγειλαν οτι δε φυλάσσεται. Κατά τα άλλα, θεωρούσε οτι έκανε ρεπορτάζ...!
2. Είδαμε περίεργες τοποθετήσεις από άνθρωπο της Ολυμπιακής, ο οποίος είπε ΨΕΜΑΤΑ οτι ο χώρος είναι μέσα στο αεροδρόμιο προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις.
3. Είδαμε πρώην διοικητή να ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ να πει την αλήθεια προκειμένου να περάσει την κομματική του γραμμή...
4. Εiδαμε και το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να αποφεύγει να καταλάβει την "πατάτα" του ΚΕΝΤΡΙΟΥ, ούτε καν να διατηρεί κάποια αμφιβολία για την ακρίβεια του "ρεπορτάζ", διεκδικώντας το αλάθητο για κάτι που προφανώς δε διασταύρωσε.
Αυτή τη φορά όμως υπήρχε λάθος! Που δεν το έκανε η ομάδα Τριανταφυλλόπουλου αλλά η ομάδα του ΚΕΝΤΡΙΟΥ. Υπήρξε ερασιτεχνισμός, βιασύνη, μη διασταύρωση είδησης, ελλιπής τεκμηρίωση και αποφυγή σεβασμού της ένστασης της άλλης πλευράς-η οποία τυγχάνει για το συγκεκριμένο θέμα να έχει δίκιο!
5. Και φυσικά υπήρξε και έλλειψη αντίληψης από το Μάκη, και αντανακλαστικών για να διορθώσει το λάθος, αφήνοντας τις εντυπώσεις ως έχουν (προς χάριν της τηλεθέασης;).
.
Βέβαια, η αλήθεια είναι οτι πλέον η ασφάλεια του Μακεδονία είναι αστεία! Τις προάλλες κόντεψα να βγώ βόλτα στην πίστα με τα πόδια χωρίς να μου πει κανένας τίποτα, κάτι που δεν έκανα απλώς επειδή δεν υπήρχε λόγος... Αλλά αυτή η έλλειψη ασφάλειας αποδεικνύεται με δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, όχι με γενικεύσεις και εικασίες, ούτε με λανθασμένες έρευνες... Αυτές αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα. Ο τίτλος λοιπόν "ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" τυγχάνει σωστός. Απλώς τυγχάνει όμως...

You Might Also Like

2 σχόλια