ΠΙΤΑ ΓΥΡΟ ΜΕ ΑΠ'ΟΛΑ...
Ποιός είναι ο Mehmet Aygun? Για ποιό λόγο ένας τούρκος που απεβίωσε προχθές στο Βερολίνο από καρκίνο, σε ηλικία 87 χρονών, πρέπει να μας απασχολεί?
Ο Mehmet Aygun είναι αυτός που εφηύρε το πιτόγυρο, το κρέας μέσα σε πίτα! Αυτό που ονομάζεται παγκοσμίως döner kebab!
Ο Μεχμέτ φθάνει στη Γερμανία, σε ηλικία 16 ετών, και αρχίζει να δουλεύει στο εστιατόριο του θείου του ως σερβιτόρος.
Το 1971 έχει την ιδέα να σερβίρει το γνωστό döner kebab μέσα σε μια πίτα, ένα είδος σάντουιτς, ώστε να μπορούν οι πελάτες να το τρώνε γρήγορα ή να το παίρνουν μαζί τους. Από τότε η εφεύρεσή του έχει κάνει το ...γύρο του κόσμου!
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Μεγάλη Βρεττανία, ένας γύρος σε πίτα περιέχει, κατά μέσο όρο, μεταξύ 850 και 1.000 θερμίδων! Ταυτόχρονα, πολύ υψηλή είναι η συγκέντρωση σε κορεσμένα λίπη και σε αλάτι.
Στο διπλανό πίνακα βλέπουμε συγκριτικά τα περιεχόμενα ενός μέσου γύρου.
0 σχόλια