ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ - ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ?

By Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2009

Η αγορά της πολυτέλειας βρίσκεται σε ύφεση. Στη Γαλλία η επικείμενη απόλυση 200 εποχιακών εργαζομένων από την εταιρεία Chanel σηματοδοτεί το εύρος της κρίσης. Οι κατασκευαστές και έμποροι ειδών πολυτελείας κάνουν διορθωτικές κινήσεις, περιορίζοντας τις ενέργειές τους και μεταβάλλοντας τα προϊόντα προς μια κατεύθυνση πιο ..."προσγειωμένη".

Στη Γαλλία η ύφεση επιφέρει κλυδωνισμούς στο σύστημα αξιών. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές προτεραιοτήτων και διαφοροποίηση του τρόπου ζωής στο σύνολο του πληθυσμού. Η επονομαζόμενη από ορισμένους και "επανάσταση των αξιών" αναγκάζει τους πολίτες-καταναλωτές να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους βάζοντας σε τάξη μια σειρά από επιλογές που στο παρελθόν περνούσαν απαρατήρητες, αλλά που, υπό το καθεστώς της ύφεσης, θεωρούνται αφύσικες.

Η "γιγαντιαία επιχείρηση γενικής καθαριότητας-ηθικής αλλά και πρακτικής", όπως την ονόμασε ο σχεδιαστής Καρλ Λάνγκερφελντ, συμπληρώνοντας οτι πρόκειται για τη "νέα εποχή σεμνότητας", υποδηλώνει το τέλος της εποχής της αλαζονείας. Μιας εποχής όπου ο τρόπος ζωής είχε ξεπεράσει κάθε όριο πολυτέλειας που είχε τεθεί στο παρελθόν.

Όλα αυτά γίνονται στη Γαλλία. Στη χώρα μας, όπου όλα έρχονται με καθυστέρηση, η επιχείρηση γενικής καθαριότητας μάλλον αργεί. Έχοντας μάθει σε στάση αλαζονείας, οι έλληνες δεν προτίθενται να μεταβάλουν τις συνήθειες διαβίωσής τους για καμία ύφεση! Καφέδες, αγορές, μπουζούκια, τζιπ, σπατάλες και καταναλωτισμός αποτελούν τρόπο ζωής για τους νεοέλληνες. Η σεμνότητα στη χώρα μας είναι μόνο πολιτικό σλόγκαν, χωρίς αντίκρυσμα. Όσο για την αλαζονεία, αποτελεί σήμα κατατεθέν. Στη χώρα του "ξέρεις ποιός είμαι εγώ" η μη αλαζόνας αποτελεί την εξαίρεση.

Το ελληνικό σύστημα αξιών βρίσκεται σε βαθιά και μόνιμη ύφεση. Ο μιμητισμός, η έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής εμπειρίας, η ρηχότητα της Παιδείας στη χώρα μας έχουν διαμορφώσει ένα ελλιπές σύστημα αξιών, ή μάλλον καλύτερα οδήγησαν στην παντελή έλλειψη αξιών.

Αν λοιπόν για τους κουτόφραγκους τελειώνει η εποχή της αλαζονείας, στην Ελλάδα ...τώρα αρχίζει!

You Might Also Like

0 σχόλια