GREECE FOR SALE!
Τα πράγματα στην οικονομία είναι σκούρα. Πολύ σκούρα. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες θα προκαλέσουν μεγάλους τριγμούς, αλλά δεν είναι σίγουρο οτι θα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε το εύρος του προβλήματος.
Στην πραγματικότητα ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!
Η χώρα τα προηγούμενα χρόνια συνέχισε να δανείζεται με αυξανόμενους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να αυξηθεί επικίνδυνα. Το δημοσιονομικό έλλειμα ξεπέρασε το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ μειώθηκε και ο ρυθμός ανάπτυξης.
Οι ανάγκες δανεισμού της χώρας είναι πολύ υψηλές και ήδη σήμερα το κράτος αδυνατεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αρκετοί κλάδοι είναι απλήρωτοι, με διαφορετικές αφορμές, ωστόσο παραμένει γεγονός οτι ο εργοδότης-κράτος ακροβατεί και πληρώνει κατ'επιλογή και εκ περιτροπής για να μπορέσει να ανταπεξέλθει!
Οι πιστωτές του κράτους γίνονται συνεχώς και πιο απαιτητικοί, ενώ οι ανάγκες δανεισμού φάινεται σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν, αφού η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει καταβαρθρωθεί.
Η καταναλωτική πίστη βρίσκεται στο ναδίρ, με αποτέλεσμα τα έσοδα του δημοσίου από έμμεσους φόρους να αναμένονται μειωμένα τραγικά, ενώ τα 28 δις που δίνονται στις τράπεζες δύσκολα θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, με δεδομένη την αδιαφορία των ελληνικών τραπεζών για το μέλλον, ή ακόμη και για την ύπαρξη των πελατών τους...
Η διάρκεια της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μια μεγαλύτερη διάρκεια θέτει σε κίνδυνο όλους τους δείκτες και κυρίως στέλνει μηνύματα στους οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι εκφράζουν την απαισιοδοξία τους. Οι αφελείς κορώνες οτι η ελληνική οικονομία δεν επηρεάζεται όσο άλλες οικονομίες από τη διεθνή κρίση μόνο έβλαψαν την κατανόηση της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που είναι εντελώς διαφορετική. Οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες, η διόγκωση του ελλείματος και η μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια των δημοσίων εσόδων δημιουργούν ανάγκες εξεύρεσης πηγών δανεισμού. Με τις ανάγκες να ξεπερνούν τα 40 δις ευρώ για το 2009, οι πηγές αυτές βρίσκονται στο εξωτερικό. Εν μέσω διεθνούς κρίσης η Ελλάδα χτυπά τις πόρτες αλλά αυτές παραμένουν κλειστές! Με λίγα λόγια, η χώρα δε βρίσκει δανειστές! Παράλληλα, η ανάπτυξη βρίσκεται σε κάθετη πτώση, το (πρώην) ΣΔΟΕ
Οι εξελίξεις που αναμένονται προσεχώς είναι:
βρίσκεται υπό (νέα) αναδιοργάνωση για να αυξηθούν τα έσοδα, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζουν τις τελευταίες τους ημέρες χωρίς ισολογισμούς και προϋπολογισμούς και η οικονομική ηγεσία συνεχίζει να ακροβατεί χωρίς καθόλου εγγυήσεις για την εξέλιξη.
- η είσοδος της ελληνικής οικονομίας ξανά σε επιτήρηση (ή έστω σε εποπτεία) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού το έλλειμμα της Ελλάδας υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ της.
- η μειωμένη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας. Η αρχή έγινε με τη θέση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς αρνητικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο πιστοληπτικής κατάταξης Standard & Poor's. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.
Η μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική ήταν σπαρμένη από ευγενείς προθέσεις και μεγάλα λόγια, χωρίς όμως να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι. Η νέα ηγεσία της ελληνικής οικονομίας έρχεται αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα που είχε και ο προκάτοχός της. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας Αλογοσκούφη τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η αποτυχία γίνεται ακόμη πιο εμφανής καθώς η αποχώρηση του πρώην υπουργού έρχεται λίγους μήνες πριν "κλείσει το μαγαζί"! Οι συνήθεις ελιγμοί και τετρτίπια δημιουργικής λογιστικής δε δείχνουν ικανά να καλύψουν τα εμφανή χάλια της οικονομίας, ούτε προς το εσωτερικό, ούτε προς το εξωτερικό της χώρας.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΑΠ'Ο,ΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ!
Οι προσευχές δε φτάνουν. Θέλει ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Χρειάζεται δουλιά, σφίξιμο της ζώνης, γνώση και κυρίως αλλαγή πορείας! Τέρμα τα ψέματα! Με μονιμάδες, με νοσοκομεία που κοστίζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με παραοικονομία, με φοροδιαφυγή, με τραπεζίτες ("κυνόδοντες"...) τοκογλύφους, με ρουσφέτια και προσλήψεις για βόλεμα, με αέρα πατέρα ενέργεις δε σωζόμαστε! Ο χρόνος έχει παρέλθει. Κι αν δε συμμορφωθούμε, ας χρεοκοπήσουμε!
2 σχόλια