ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!

By Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2009

"Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα" λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Στη γλώσσα των Golden boys του χρηματιστηρίου αυτό μεταφράζεται στο "αχ, αν ήξερα τότε αυτά που ξέρω τώρα..."!

Ο λόγος που το χρηματιστήριο κοντεύει να γίνει πιο δημοφιλές ακόμη και από το τζόγο είναι οι απίστευτες επιδόσεις κάποιων μετοχών-μύθων. Μετοχές οι οποίες έκαναν εκατομμυριούχους τους ιδιοκτήτες τους. Ποιές είναι αυτές; Ιδού μερικά παραδείγματα:
.
Berkshire Hathaway: η επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε ο Warren Buffet άξιζε το 1962, τρία χρόνια πριν αγοραστεί από το μεγιστάνα, μόλις 7,56 δολλάρια. Σήμερα η τιμή της φτάνει τα 112.000 δολλάρια!
Microsoft: τα 0,8 δολλάρια που κόστιζε η μετοχή της εταιρίας του Bill Gates το 1987 έγιναν σήμερα 25 δολλάρια.
Nokia: άγνωστη το 1992 η εταιρική μετοχή πουλιόταν για 10 λεπτά μόλις, Σήμερα έφτασε τα 17,8 ευρώ!
Google: από 85 δολλάρια το 2004 η μετοχή της βρίσκεται σήμερα στα 485 δολλάρια!
.
Επειδή όμως τα θαύματα είναι και σπάνια, γι'αυτό και γίνεται ειδική μνεία στις περιπτώσεις αυτές. Η πραγματικότητα είναι οτι ο μεγάλος όγκος των μετοχών κινείται σαφώς πιο συνετά και οι ευκαιρίες είναι πολύ πιο σπάνιες. Και δε μιλάμε για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατατάσσεται στο δεύτερη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά για το 2008 όσον αφορά την απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων με ελληνικές μετοχές, με απόδοση αρνητική της τάξης του
-70,8%...

Με την απόδοση αυτή, οι ελληνικές μετοχές ακολουθούν την απόδοση των ρωσικών μετοχών (-72,4%) και ακολουθούνται από τις τουρκικές (-64%)!
Το ασανσέρ που καθιστά τους επενδυτές εκατομμυριούχους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν έχει λοιπόν ακόμη εγκατασταθεί στην ελληνική οικονομία οπότε ...μην το περιμένετε!

You Might Also Like

2 σχόλια