ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

By Παρασκευή, Μαΐου 29, 2009

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τη σχολική τάξη του μέλλοντος!

Ήταν η πρώτη συνάντηση του παρελθόντος με το μέλλον. Ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη - ο πρωθυπουργός - πήγε να επισκεφθεί την τάξη του μέλλοντος, θέλοντας να δείξει μέσω της προβολής του θέματος από τα ΜΜΕ οτι η ελληνική Παιδεία είναι στο σύνολό της εκσυγχρονισμένη... Λες και εξαφνίστηκαν τα παραπήγματα και τα λυόμενα, λες και τα μαθήματα με βάρδιες αποτελούν παρελθόν, λες και δεν υπάρχουν πλέον οι βαριεστημένοι καθηγητές που "κοιμούνται" την ώρα του μαθήματος - και ξυπνούν την ώρα των ιδιαίτερων.

Καλή η επίσκεψη στην τάξη του μέλλοντος, όμως η ελληνική Παιδεία είναι η Παιδεία του παρελθόντος. Και δε θα περάσει στο μέλλον δίνοντας laptop στους μαθητές - ώστε να κονομήσουν και οι ημέτεροι προμηθευτές Η/Υ... Θέλει αναδόμηση η Παιδεία, απαιτεί γροθιά στο μαχαίρι, σοβαρότητα, όραμα, λεφτά και κυρίως - το δυσκολότερο - εξυπνάδα, ευφυία. Πρέπει να καθήσει η ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί τι είναι Παιδεία και να αλλλάξει τους εκπαιδευτικούς στόχους. Να σταματήσει να βομβαρδίζει τους μαθητές με συνεχώς αυξανόμενη ποσοτικά ύλη και να βελτιώσει το ποιοτικό σκέλος της διδαχής, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν να σκέφτονται και όχι να αποστηθίζουν.

Έτσι, αντί να επισκέπτεται τη μία και μοναδική τάξη του μέλλοντος, ο πρωθυπουργός, θέλοντας να μας παραμυθιάσει οτι τάχα η Παιδεία μας έγινε σύγχρονη, καλύτερα θα έκανε να καθίσει κάτω και να σκεφτεί τρόπους να αναμορφώσει εκ βάθρων το εκπαιδευτικό σύστημα, μήπως και κατορθώσουμε ποτέ να μπούμε στο τρένο της πραγματικής ανάπτυξης που βασίζεται στην Παιδεία, στην παραγωγή ευφυίας σε μια χώρα. Ακριβώς αυτό που μας λείπει δηλαδή...

You Might Also Like

2 σχόλια