ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

By Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2009

Τι κοινό έχουν οι :
Χρήστος Παπουτσής, Κωστής Χατζηδάκης, Αγγελική Κοκκόλα, Πέτρος Ευθυμίου, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Μανώλης Μαυρομάτης, Αντώνης Σαμαράς, Νίκος Σηφουνάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Καρατζαφέρης, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Ξαρχάκος, Παρασκευάς Αυγερινός, Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Νανά Μούσχουρη, Γιάννος Κρανιδιώτης, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Πεσμαζόγλου, Γιώργος Ρωμαίος, Ευθύμιος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Μανώλης Γλέζος, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, Γιάννης Μπούτος, Λεωνίδας Κύρκος, Αναστάσιος Πεπονής, Γιάννης Ζίγδης, Παναγιώτης Λαμπρίας;

Όλοι οι παραπάνω έχουν περάσει από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου! Κάποιοι εξέτισαν τη θητεία τους, κάποιοι παραιτήθηκαν στα μισά, κάποιοι επέστρεψαν στην Ελλάδα και υπουργοποιήθηκαν, κάποιοι παρέμειναν στις Βρυξέλλες, κάποιοι ξεχάστηκαν, κάποιοι άλλαξαν κόμμα έκτοτε, κάποιοι έγιναν δήμαρχοι, κάποιοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στη χώρα.

Αυτό που γίνεται προφανές, είναι οτι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί το εφαλτήριο για πάρα πολλούς πολιτικούς, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά δρώμενα, παίρνουν το χρόνο να ετοιμάσουν τη στρατηγική τους για τη συνέχιση, την έναρξη ή την αλλαγή της πολιτικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί για τους οποίους το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μια τιμητική σύνταξη και κλείνουν την καριέρα τους με αυτό (όπως πρόσφατα ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης). Για άλλους αποτελεί ένα νέο πεδίο δράσης, διαφορετικό από την μέχρι τότε καριέρα τους (βλ. Νανά Μούσχουρη).

Η ενασχόληση τόσως γνωστών και επωνύμων με το Ευρωκοινοβούλιο αποδεικνύει οτι τελικά η ιστορία των ευρωεκλογών δεν είναι και τόσο αδιάφορη όσο μας την παρουσιάζουν. Αν ήταν, δε θα ενδιέφερε τόσους πολλούς. Αν ήταν, δε θα επηρέαζε εμμέσως και ετεροχρονισμένα τόσο έντονα τα πολιτικά πράγματα στη χώρα.

Πέρα από τις αφελέστατες χοντράδες του Τριανταφυλλόπουλου οτι "τόσα χρόνια δεν έχω δει τίποτα καλό από την Ευρώπη, εκτός από κάτι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου...", τις ιδιοτελείς κορώνες διαφόρων που καθιστούν το Ευρωκοινοβούλιο τσιφλίκι τους, τις γενικολογίες των κομμάτων "εξουσίας", την απόρριψη από άλλα κόμματα - τα οποία ωστόσο συμμετέχουν τρέχοντας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι αυτές που επηρεάζουν τη μοίρα μας μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με τους τραγικούς και ανίκανους ελληνάρες που στέλνουμε τόσα χρόνια στην Ευρωβουλή, έχουμε κατορθώσει να είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης. Δε μένει παρά να τους στείλουμε τον Κατέλη και το Βεργή και να τους αποτελειώσουμε!

Ας δούμε μερικές πληροφορίες και στοιχεία για το Ευρωκοινοβούλιο, τις ευρωεκλογές και το εκλογικό σώμα γενικότερα, για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα του πράγματος. Αφού θα κάνουμε που θα κάνουμε ό,τι μας κατέβει, ας είμαστε τουλάχιστον ενημερωμένοι...

Το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης τα τρία κύρια θεσμικά σώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο ρόλος του είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών, που είναι 375 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. και έχει τόσους εκπροσώπους όσα και τα κράτη-μέλη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) είναι το εκτελεστικό όργανο της Ενωσης.
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοσυστάθηκε το 1952 και τα μέλη του εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. Η θητεία των ευρωβουλευτών διαρκεί πέντε χρόνια.
- Το απερχόμενο κοινοβούλιο αριθμεί 785 μέλη, μετά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. Το επόμενο θα έχει λιγότερους βουλευτές: 736. Ομως, και αυτό θα αλλάξει αν η Τσεχία και η Ιρλανδία επικυρώσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές θα είναι 751.
- Ο αριθμός των ευρωβουλευτών είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της. Η Γερμανία, η πολυπληθέστερη χώρα της Ενωσης (82,5 εκατ.), θα εκλέγει τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών όπως και σήμερα: 99. Ακολουθούν η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία με 72 ευρωβουλευτές, η Μάλτα με 5 ευρωβουλευτές, ενώ στην Ελλάδα θα αντιστοιχούν 22 αντί για 24.
- Οι βασικοί ρόλοι του Ευρωκοινοβουλίου είναι τρεις: ψηφίζει τους νόμους που διέπουν την κοινή πολιτική της Ε.Ε., επιτηρεί τη δημοκρατική λειτουργία των άλλων δύο σωμάτων της Ενωσης και αποφασίζει μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ετήσιο προϋπολογισμό.
- Εφόσον επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα μειωθούν, θα αυξηθούν όμως οι αρμοδιότητές του. Η αρχή της συναπόφασης θα επεκταθεί σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η νόμιμη μετανάστευση, ο αθλητισμός και η εξερεύνηση του διαστήματος. Θα ασκεί ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στην έγκριση του προϋπολογισμού και στο διορισμό των μελών της Κομισιόν -

πηγή: enet.gr

Τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές 1981-2004

Από το 1981 έχουν διεξαχθεί έξι αναμετρήσεις για την εκλογή αντιπροσώπων μας στην Ευρωβουλή. Το enet.gr παρουσιάζει όλα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων που κατάφεραν να εκλέξουν έστω και έναν ευρωβουλευτή.

Οι ευρωεκλογές του 1981 έγιναν την ίδια μέρα με τις εθνικές εκλογές, ουσιαστικά στον “απόηχο της αλλαγής” και η μόνη διαφορά ήταν το αυξημένο ποσοστό του ΚΚΕ Εσωτερικού σε σχέση με την εθνική κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 40,12%, η ΝΔ 31,34%, το ΚΚΕ 12,84%, το ΚΚΕ Εσωτερικού 5,29%, το ΚΟΔΗΣΟ 4,25% και το Κόμμα των Προοδευτικών 1,95%.
Οι ευρωεκλογές του 1984 έγιναν σε συνθήκες σκληρής πόλωσης, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, ενώ η πρόσφατη εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ είχε ηλεκτρίσει την εκλογική ατμόσφαιρα. Τελικώς το ΠΑΣΟΚ επικράτησε με 41,58% και ακολούθησαν η ΝΔ με 38,05%, το ΚΚΕ με 11,64%, το ΚΚΕ Εσωτερικού με 3,42% και η ΕΠΕΝ με 2,99%.

Οι ευρωεκλογές του 1989 έγιναν μαζί με τις εθνικές εκλογές και επηρέαστηκαν από το γενικότερο κλίμα των σκανδάλων. Για πρώτη φορά σε ευρωκάλπη η ΝΔ κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ στα αξιοσημείωτα καταγράφηκε η "κάθοδος" του Συνασπισμού ως ενιαία παράταξη. Αναλυτικότερα η ΝΔ έλαβε 40,41%, το ΠΑΣΟΚ 35,86%, ο Ενιαίος Συνασπισμός 14,31% και η ΔΗ.ΑΝΑ 1,36%.
Οι ευρωεκλογές του 1994 κατ'ουσίαν αποτέλεσαν τη συνέχεια της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 1993, ενώ την προσοχή απέσπασαν τα υψηλά ποσοστά της Πολιτικής Άνοιξης και του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 37,65%, η ΝΔ 32,65%, η Πολιτική Άνοιξη 8,65%, το ΚΚΕ 6,29%, ο ΣΥΝ 6,25% και η ΔΗΑ.ΝΑ 2,8%.
Οι ευρωεκλογές του 1999 όπως και αυτές του 1984, πήραν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ειδικά από τους εκπροσώπους της ΝΔ, η νίκη της είχε ερμηνευτεί ως προάγγελος των εθνικών εκλογών που θα ακολουθούσαν. Λίγους μήνες μετά οι επιτελείς της ΝΔ διαψεύστηκαν. Η ΝΔ έλαβε 36%, το ΠΑΣΟΚ 32,91%, το ΚΚΕ 8,67%, το ΔΗΚΚΙ 6,85% και ο ΣΥΝ 5,16%.

Οι ευρωεκλογές του 2004 ήταν οι πιο αδιάφορες, καθώς έγιναν τρείς μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου και λίγο απασχόλησαν τη δημοσιότητα. Η ΝΔ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ευρωεκλογικό ποσοστό της φτάνοντας στο 43,01% και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 34,03%, το ΚΚΕ με 9,48%, ο ΣΥΝ με 4,16% και ο πρωτοεμφανιζόμενος ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με 4,12%.

Οι διατελέσαντες ευρωβουλευτές

ΙΟΥΝΙΟΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (11): Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Γιάννης Γκλαβάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, Γιώργος Παπαστάμκος, Νικόλαος Βακάλης, Μανώλης Μαυρομμάτης, Μαραγρίτης Σχοινάς, Εμμανουήλ Αγγέλακας (οι δύο τελευταίοι αντικατέστησαν τους Κώστα Χατζηδάκη και Αντώνη Σαμαρά που εξελέγησαν μέλη του εθνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007)
ΠΑΣΟΚ (8): Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Αννυ Ποδηματά, Μαρία-Ελένη Κοππά, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (οι τρεις τελευταίοι αντικατέστησαν τους Πάνο Μπεγλίτης, Νίκο Σηφουνάκης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που εξλέγησαν μέλη του εθνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου)
ΚΚΕ (3): Αθανάσιος Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, Διαμάντω Μανωλάκου
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ (1): Δημήτρης Παπαδημούλης
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (1): Γεώργιος Γεωργίου (αντικατέστησε τον Γιώργο Καρατζαφέρη μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007)

ΙΟΥΝΙΟΣ 1999 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (9): Μαριέττα Γιαννάκου (αντικαταστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2000 από τον Σταύρο Ξαρχάκο), Χρήστος Ζαχαράκης, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιάννης Μαρίνος, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Αβέρωφ
ΠΑΣΟΚ (9): Δημήτρης Τσάτσος, Γιάννης Σουλαδάκης, Γιώργος Κατηφόρης, Γιάννης Κουκιάδης, Πέτρος Ευθυμίου (αντικαταστάθηκε από την Μυρσίνη Ζορμπά τον Απρίλιο του 2000), Αννα Καραμάνου, Αλέξανδρος Μπαλτάς, Μένη Μαλλιώρη, Μανώλης Μαστοράκης
ΚΚΕ (3): Στρατής Κόρακας, Γιάννης Θεωνάς (αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Πατάκη τον Ιανουάριο του 2001), Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης
ΔΗΚΚΙ (2): Δημήτρης Κουλουριανός, Μανώλης Μπακόπουλος
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ (2): Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης

ΙΟΥΝΙΟΣ 1994 - ΙΟΥΝΙΟΣ 1999
ΠΑΣΟΚ (10): Δημήτρης Τσάτσος, Χρήστος Παπουτσής (αντικαταστάθηκε από τον Γιάννο Κρανιδιώτη τον Ιανουάριο του 1995, ο οποίος ακολούθως αντικαταστάθηκε από την Αννα Καραμάνου το Φεβρουάριο του 1997), Παρασκευάς Αυγερινός, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Γιάννης Ρουμπάτης, Αγγέλα Κοκκόλα, Στέλιος Παναγόπουλος, Γιώργος Κατηφόρης, Νίκος Παπακυριαζής, Ειρήνη Λαμπράκη
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (9): Ευθύμιος Χριστοδούλου, Αντώνης Τρακατέλλης, Νανά Μούσχουρη, Στέλιος Αργυρός, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γιώργος Αναστασόπουλος. Κώστας Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ (2): Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτας Κακλαμάνης
ΚΚΕ (2): Βασίλης Εφραιμίδης, Γιάννης Θεωνάς
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ (2): Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης

ΙΟΥΝΙΟΣ 1989 - ΙΟΥΝΙΟΣ 1994
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (10): Γιάννης Πεσμαζόγλου (συνεργαζόμενος με ΝΔ), Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου (Αντικαταστάθηκε από τον Μενέλαο Χατζηγεωργίου τον Απρίλιο του 1990), Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γιώργος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Σταύρου, Γιώργος Σαρειδάκις, Ευθύμιος Χριστοδούλου (τον Απρίλιο του 1990 αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Ζαββό), Στάθης Λαγάκος, Φίλιππος Πιέρρος
ΠΑΣΟΚ (9): Γιώργος Ρωμαίος (αντικαταστάθηκε από τον Μανώλη Καρέλη τον Οκτώβριο του 1993), Χρήστος Παπουτσής
Παρασκευάς Αυγερινός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Διονύσης Λιβανός (Αντικαταστάθηκε το Νοέμβριο του 1993 από τον Γιώργο Ραυτόπουλο), Δημήτρης Παγορόπουλος, Κωνσταντίνος Τσίμας, Γιάννης Σταμούλης, Σωτήρης Κωστόπουλος
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ (4): Βασίλης Εφραιμίδης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Δεσύλλας
ΔΗΑΝΑ (1): Δημήτρης Νιάνιας

ΙΟΥΝΙΟΣ 1984 - ΙΟΥΝΙΟΣ 1989
ΠΑΣΟΚ (10): Γιώργος Μαύρος, Μανώλης Γλέζος (αντικαταστάθηκε το Φεβρουάριο του 1985 από τον Σπύρο Κολοκοτρώνη), Παρασκευάς Αυγερινός, Σπύρος Πλασκοβίτης, Γρηγόρης Βάρφης (αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 1985 από τον Λεωνίδα Λαγάκο), Νίκος Βγενόπουλος (Αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 1986 από τον Νίκο Παπακυριαζή), Χρήστος Παπουτσής, Νίκος Γαζής, Γιώργος Ρωμαίος, Κωνσταντίνα Πανταζή
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (9): Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (το Σεπτέμβριο του 1984 αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Σταύρου), Γιάννης Μπούτος (ανεξαρτητοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1985), Γιάννης Τζούνης, Δημήτρης Ευρυγένης (αντικαταστάθηκε το Φεβρουάριο του 1986 από τον Γιώργο Σαρειδάκι), Ευθύμιος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γιώργος Αναστασόπουλος, Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου, Κυριάκος Γεροντόπουλος
ΚΚΕ (3): Γρηγόρης Φαράκος (αμέσως μετά τις εκλογές αντικαταστάθηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο), Βασίλης Εφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος (αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Δεσύλλα το Σεπτέμβριο του 1987)
ΚΚΕ Εσωτερικού (1): Λεωνίδας Κύρκος (το Φεβρουάριο του 1985 αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Φιλίνη)
ΕΠΕΝ (1): Χρύσανθος Δημητριάδης (αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 1988 από τον Αριστείδη Δημόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Σπύρο Ζουρνατζή τον Ιανουάριο του 1989)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1981 - ΙΟΥΝΙΟΣ 1984 (Μετά τις πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα)
ΠΑΣΟΚ (10): Σπύρος Πλασκοβίτης, Νίκος Βγενόπουλος, Αντώνης Γεωργιάδης (αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Ζιάγκα τον Ιούλιο του 1982), Κωνσταντίνος Νικολάου, Χρήστος Μαρκόπυλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Λεωνίδας Λαγάκος, Κωνσταντίνα Πανταζή, Καλλιόπη Νικολάου (αντικατέστησε τον Δημ. Κουλουριανό αμέσως μετά τις εκλογές), Μανώλης Πονηρίδης (αντικατέστησε τον Ασημάκη Φωτήλα αμέσως μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο του 1983 αντικαταστάθηκε από τον Αριστείδη Ουζουνίδη)
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (8): Λεωνίδας Μπουρνιάς, Κωνσταντίνος Καλλίας, Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος, Κωνσταντίνος Γόντικας, Στράτος Παπαευστρατίου, Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, Κωνσταντίνος Καλογιάννης, Φιλώτας Καζάζης
ΚΚΕ (3): Βασίλης Εφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος, Αλέκος Αλαβάνος
ΚΚΕ Εσωτερικού (1): Λεωνίδας Κύρκος
ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ (1): Γιάννης Πεσμαζόγλου
ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ (1): Απόστολος Παπαγεωργίου (το Σεπτέμβριο του 1982 αντικαταστάθηκε από τον Ηλία Γλυκοφρύδη, ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Αλεξιάδη το Νοέμβριο του 1982)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1981- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1981 (Διορίστηκαν από το Κοινοβούλιο)
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (14): Λεωνίδας Μπουρνιάς, Μιχάλης Βαρδάκας, Δημήτρης Βλαχόπουλος, Γιώργος Βογιατζής, Θεμιστοκλής Βύζας, Κωνσταντίνος Γόντικας, Γιώργος Δαλακούρας, Γιάννης Δημόπουλος, Νίκος Ζαρντινίδης, Γιάννης Κατσαφάδος, Σπύρος Μαρκοζάνης, Στράτος Παπαευστρατίου Βαγγέλης Σουσουρογιάννης, Δημήτρης Φράγκος
ΠΑΣΟΚ (7): Γιάννης Χαραλαμπόπυλος, Αντώνης Γεωργιάδης, Γιάννης Κουτσοχέρας, Κωνσταντίνος Νικολάου, Αναστάσιος Πεπονής, Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας
ΕΔΗΚ (1): Γιάννης Ζίγδης
ΚΚΕ (1): Κωνσταντίνος Λουλές. Αντικαταστάθηκε το Φεβρουάριο του 1981 από τον Κωνσταντίνο Κάππο.
ΚΟΔΗΣΟ (1): Γιάννης Πεσμαζόγλου
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Το εκλογικό σώμα σε αριθμούς

Άνδρες 4.727.782
Νέοι εκλογείς 56.491
Γυναίκες 5.053.866
Νέες εκλογείς 54.071
Σύνολο: 9.866.913

Σύνολο νέων εκλογέων: 110.562
Αλλοδαποί πολίτες της Ε.Ε. που ψηφίζουν στην Ελλάδα: 6.530
Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν από άλλη χώρα της Ε.Ε.: 36.757




You Might Also Like

2 σχόλια