ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ

By Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2009

Ο Καραμανλής χρειάζεται επειγόντως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό του λείπει, αυτό θα τον ξαναβάλει στο παιχνίδι. Το θέμα δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Άλλωστε, είτε τώρα γίνουν, είτε το Μάρτιο, το αποτέλεσμά τους θα είναι περίπου το ίδιο. Όμως, αυτό που διαφοροποιείται είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού απέναντι στις εξελίξεις.


Οι προτεινόμενοι ρόλοι είναι δύο. Απλός παρατηρητής ή αρωγός. Όμως, για να είναι αρωγός απαιτούνται κάποια στοιχεία που δεν είναι σίγουρο οτι διαθέτει, όπως ψυχραιμία, καθαρή σκέψη, ψυχικό σθένος και κυρίως ...χρόνο. Η εσωκομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε με κάθε τρόπο την αντίθεσή της στις εκλογές που συζητώνται για τον Οκτώβριο. Η ίδια όμως βάση θα είναι που θα οικτίρει την επιλογή να αφήσει τις πρωτοβουλίες στο ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μέχρι το Μάρτιο οπότε θα προκηρυχθούν εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Καραμανλής έχει κουραστεί. Πρόκειται για τη φθορά της πενταετίας, αυτό που συμβαίνει σε κάθε κυβέρνηση που κερδίζει και δεύτερη τετραετία στις εκλογές. Όταν το γνωρίζεις μπορείς να κάνεις διορθωτικές κινήσεις για να το προλάβεις. Η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή ήταν όμως άπειρη στην εξουσία. Και οι σύμβουλοί του ήταν λίγοι...

Η κούραση αυτή οδήγησε σε φαινόμενα εκφυλισμού και σε τάσεις φυγόκεντρες. Οι πιο ριψικίνδυνοι αποχώρησαν και οι λιγότερο τολμηροί έσκυψαν το κεφάλι. Η εσωστρέφεια πήρε τη θέση της θριαμβευτικής πρώτης περιόδου και το κυβερνητικό έργο έγινε ολοένα και πιο αργό. Πέρα από την κατασκευή δρόμων από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κάποιες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, οι υπόλοιποι τομείς δείχνουν να βρίσκονται σε τέλμα.

Έτσι, ο Καραμανλής ψάχνει τρόπο να αντιστρέψει όχι το κλίμα, αλλά εν πρώτοις τη δική του ψυχολογία. Από εκεί θα ξεκινήσει η όποια ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να το κάνει, τότε η διαφαινόμενη εκλογική ήττα μπορεί να γίνει αφετηρία μεγάλων αναταραχών εντός του κόμματος, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αλλαγή σκυτάλης. Κι αυτό είναι που φοβάται περισσότερο ο Καραμανλής...
Παρ.Δεκ.

You Might Also Like

0 σχόλια