ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ

By Κυριακή, Οκτωβρίου 11, 2009

Ο Συμβολισμός αποτελεί καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αναπτύχθηκε κυρίως στην ποίηση, ωστόσο συναντάται και στις εικαστικές τέχνες.

Αντιπαρέβαλε την πνευματικότητα, τη φαντασία και το όνειρο ως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι συμβολιστές πίστευαν πως σκοπός της τέχνης είναι να συλλάβει και να εκφράσει περισσότερο απόλυτες αλήθειες, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει με έμμεσους τρόπους. Γι' αυτό το λόγο, έγραφαν με μεταφορικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εικόνες και αντικείμενα με συμβολική έννοια - πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Στην Ελλάδα ανέκαθεν είμασταν λάτρεις του συμβολισμού. Ίσως όχι τόσο για την καλλιτεχνική του υπόσταση, όσο για την ευκολία με την οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε τις πρακτικές του. Λαός ονειροπόλος και αποκομμένος από την πραγματικότητα, προτιμούσαμε πάντα να χανόμαστε στους μύθους και τις δοξασίες, παρά να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα.

Ο συμβολισμός μας ταιριάζει όσον αφορά το σκέλος του που αναφέρεται στη φαντασία. Είμαστε τόσο επιρρεπείς στη φαντασιοπληξία που καταλήγουμε να πιστεύουμε τελικά την ίδια την εικονική πραγματικότητα που πλάθουμε μόνοι μας.
Χρησιμοποιούμε λοιπόν το συμβολισμό για να αποδώσουμε με λίγα μέσα την προσκόλλησή μας στην εικονική πραγματικότητα.

Κάπως έτσι και η πολιτική μας ζωή διέπεται από συμβολισμούς που στο σύνολό τους είναι από ανώφελοι έως και αφελείς. Γίναμε κράτος, περάσαμε δεινά και ιστορικούς κλυδωνισμούς, όμως πάντα ταμπουρωνόμασταν πίσω από σσυμβολισμούς που τους χρησιμοποιούσαμε ψυχαναλυτικά.

Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου δε θα μπορούσε να βρεθεί εκτός αυτής της συνήθειας. Η "συμβολική" επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού στην Τουρκία κατηγορήθηκε οτι κακώς προηγήθηκε της "συμβολικής" εθιμοτυπικής πρώτης επίσκεψης στην Κύπρο.
Ακολούθησε η "συμβολική" επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ηλεία, ενώ είχε προηγηθεί η κατάργηση του "συμβολικού" υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης...

Η ελληνική πολιτική είναι γεμάτη συμβολισμούς. Μπορεί να θέλουμε να υιοθετήσουμε το γερμανικό μοντέλο διακυβέρνησης, ωστόσο η ελληνική πολιτική είναι τόσο μακρυά απο τη γερμανική ρεαλπολιτίκ όσο η ...Μόσχα από το Βλαδιβοστόκ!

Ποιοί είναι οι αποδέκτες των συμβολισμών της ελληνικής πολιτικής; Οι πολίτες που έχουν μάθει να αρκούνται σε συμβολισμούς αντί να απαιτούν ρεαλιστικές και αποτελεσματικές ενέργεις.

Η εμμονή των ελλήνων στους συμβολισμούς θυμίζει τη βεβαιότητά τους για την ύπαρξη της ...βασκανείας. Προτιμούμε να συμβολίσουμε ένα ψέμα, παρά να διερευνήσουμε μια αλήθεια. Πάντα μας γοήτευαν τα ψέμματα. Πάντα είμασταν καταναλωτές κάθε πλασματικής εικόνας. Και πάντα θα παραμείνουμε "συμβολικά" πολίτες μιας "συμβολικά" πολιτισμένης χώρας...

You Might Also Like

2 σχόλια