ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

By Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009

Στην προηγούμενη ανάρτηση έλαβα ως σχόλια αυτά που θα παραθέσω στη συνέχεια. Πρόκειτα για ένα σημαντικότατο θέμα, που δεν πρέπει να περάσει έτσι, και δεν θα περάσει έτσι.

Φυσικά, δε μπορεί ποτέ να είσαι σίγουρος οτι αυτός ή αυτή που γράφει είναι αυτό που ισχυρίζεται, αφού το κάνει υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Ωστόσο, με γνώμονα την ανάδειξη του θέματος παίρνω το ρίσκο και θα επεκταθώ στο θέμα. Ιδού λοιπόν τι έγραψαν:

"Ειμαι Μαια. Η αληθεια ειναι, οτι δεν τηρουν κανονες ασηψιας κι αντισηψιας. Μπαινοβγαινουν χωρις να φορουν τα καταλληλα ρουχα στις μοναδες, αιθουσες τοκετων, χειρουργεια..
Μονο η νοσηλεια και οι βαρυγδουποι τιτλοι σπουδων δεν σωζουν, συγγενεις ,αποκλειστικες ανεξελεκτα μπαινουν παντου, οι θαλαμοι δεν καθαριζονται [μονο σεντονια αλλαζουν] ουτε απολυμανση κανουν. Αν δεν γυρισουν στην αυστηρη τηρηση των κανονων δεν θα σταματησει το κακο."

Σε επόμενο σχόλιο: "Γεια σας. Στα Νοσο/μεια δεν ακουγαμε παλια [εικοσι χρονια] Νοσο/κο μικροβιο. Όταν ακουγοταν ηταν κατι φοβερο. Οφειλεται στο οτι ολοι, επιστημονες και πολιτες κυκλοφορουν παντου χωρις να υπαρχουν αυστηροι κανονες [πλυσιμο χεριων ,αλλαγη ρουχων ,υποδηματων, μασκες σκουφο]. Ας καταλαβουν πως επειδη υπαρχουν αντιβιωσεις ...δεν καλυπτονται. Να αλλαξουν για το κυρος τους αν μη τι αλλο.".

Και τέλος: "Παρακαλω δημοσιευτε την αποψη μας εργαζομαστε στα Νοσο/μεια και ξερουμε την αληθεια ευχαριστω".

Είναι προφανές οτι όταν κάποιος εργάζεται σε νοσοκομείο γνωρίζει από πρώτο χέρι την αλήθεια. Η έλλειψη τήρησης κανόνων υγιεινής στο περιβάλλον των θερμοκοιτίδων έχει εγκληματικά αποτελέσματα. Πρόκειται για περιβάλλον που οφείλει να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται, καθώς τα νεογνά δεν έχουν τις ανοσοποιητικές δυνατότητες των τελειόμηνων μωρών, με αποτέλεσμα κάθε λοίμωξη να τους προκαλεί αλυσιδωτά και σοβαρά προβλήματα που φτάνουν μέχρι το θάνατο. Οι εργαζόμενοι μιλούν και αποκαλύπτουν μια στυγνή αλήθεια. Η οποία μας αφορά ολους...

Τι συμβαίνει λοιπόν? Γιατί δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής? Είναι πολύ απλό. Κατ'αρχήν οφείλεται στο συνήθη ελληνικό ωχαδερφισμό! Με τον ίδιο τρόπο που ο έλληνας συνεχίζει να καπνίζει στο αυτοκίνητο με το παιδί του πίσω, για τον ίδιο λόγο που πίνει και παίρνει το τιμόνι να γυρίσει στο σπίτι του οδηγώντας "με τις πάντες", για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν τηρεί και τους κανόνες υγιεινής στο νοσοκομείο. Ασχέτως αν είναι γονέας, μαία, συγγενής ή ακόμη και γιατρός, ο ωχαδερφισμός είναι εθνικό μας χαρακτηριστικό. Με τον ωχαδερφισμό ξεπερνάμε τις όποιες υποχρεώσεις μας. Κι έτσι ξεπερνάμε και τις τύψεις μας...

Πέρα όμως από τον ωχαδερφισμό, υπάρχει και η βαθειά αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή ...των άλλων. Όντας απόλυτα εγωιστές, ενδιαφερόμαστε στο έπακρο για τον εαυτό μας, και καθόλου για οποιοδήποτε άλλον. Η παροιμιώδης ελληνική ανθρωπιά είναι μία μπούρδα! Ένας μύθος που τον συντηρούμε για να αυνανιζόμαστε εθνικά. Η πραγματικότητα είναι οτι και ο τελευταίος γερμανός, ελβετός, γάλλος, ολλανδός κλπ., ακόμη κι αν είναι χαμένος στα βουνά και απομονωμένος. παραμένει περισσότερο άνθρωπος από τον έλληνα. Ίσως να μην το εκφράζει με το βαρύγδουπο και θεατρινίστικο ελληνικό τρόπο, αλλά κάνοντας "ταμείο" ανακαλύπτουμε την αλήθεια. Ο έλληνας γιατρός, νοσηλευτής, γονέας δείχνει δυστυχώς την ίδια εγκληματική αδιαφορία...

Τρίτον και σημαντικότερο, υπάρχει σοβαρή, πραγματική, θεμελιώδης επιστημονική ανεπάρκεια από μέρους των ελλήνων γιατρών. Οι βλακείες περί ελλήνων επιστημόνων, με δυνατότητες και γνώσεις είναι μία φούσκα. Ένα μεγάλο ψέμα! Ο καλύτερος έλληνας γιατρός δε φτάνει ούτε στο μικρό του το δαχτυλάκι το χειρότερο γερμανό! Έτσι είναι, μας αρέσει δε μας αρέσει! Καλές οι θεωρίες, καλό το τουπέ και οι φανφαρονισμοί, όταν όμως η συζήτηση έρχεται επί της επιστημονικής επάρκειας, η γυμνή αλήθεια είναι ταπεινωτική για τους έλληνες γιατρούς. Δεν είναι μόνο η ποιότητα της εκπαίδευσης των ελληνικών πανεπιστημίων που είναι άθλια. Είναι και η νοοτροπία "εμπόρου" που καλλιεργείται στον έλληνα γιατρό. Είναι και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας σε μια στάση, συμπεριφορά και έλλειψη γνώσης από μέρους του!

Ελλιπείς γνώσεις, κακοί χρακτήρες, ανύπαρκτη λογοδοσία, όλα μαζί συνηγορούν στην κατάσταση της υγείας που βλέπουμε σήμερα. Οι γιατροί δε φροντίζουν να διατηρούν τα νοσοκομεία στην κατάσταση που πρέπει να είναι. Αδιαφορούν παντελώς για τις ζωές των ασθενών, ακόμη κι αν είναι νεογνά! Οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά με τους γιατρούς, συντηρούν μια παρόμοια κατάσταση. Τα χάλια που βλέπουμε στα νοσοκομεία οφείλονται κατά 30% στο κράτος. Το υπόλοιπο 70% όμως αφορά τους εργαζόμενους σε αυτά.
Όπως ο γερμανός φροντίζει να τηρεί κανόνες και απαιτεί υψηλές προδιαγραφές από το περιβάλλον εργασίας του, ειδικά αν πρόκειται για νοσοκομείο. έτσι θα έπρεπε να κάνει και ο έλληνας. Δε συμβαίνει όμως αυτό! Οι λέξεις αυστηρότητα, τήρηση κανονισμών, επαγγελματισμός, αντικαθίστανται από τις λέξεις ρουσφέτι, ελαστικότητα, έλα μωρέ...

Η τήρηση κανόνων ασφαλείας και υγιεινής στα νοσοκομεία αντανακλά στην ίδια τη ζωή των ασθενών. Δεν επιτρέπονται ημίμετρα, ούτε αδιαφορία. Δεν επιτρέπονται χαλαρότητα και εξαιρέσεις. Ο συγγενής που μπαίνει κατ'εξαίρεση στη μονάδα των νεογνών χωρίς να τηρεί κανόνες ασφαλείας, απλά και μόνο επειδή γνωρίζει κάποιον γιατρό, είναι εγκληματίας! Και ο γιατρός που του το επέτρεψε επίσης.

Δε μπορεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή κάποιοι δε μπορούν να διατηρήσουν συνθήκες αντισηψίας σε ένα περιβάλλον για τα νεογνά! Είναι πράγματα που δεν επιτρέπονται να συμβαίνουν ούτε καν στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Κι όμως συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Μια χώρα της Ε.Ε.! Την υποτιθέμενη κοιτίδα του πολιτισμού. Που όμως αδυνατεί να διατηρήσει καθαρή μια θερμοκοιτίδα για τα ίδια της τα παιδιά...

update: ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι. Σακελάκος διέταξε διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το θάνατο των τεσσάρων νεογνών στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αν. Ελευθεριάνο, ο οποίος καλείται να μελετήσει τα στοιχεία και ταχύτατα να αποφανθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν ποινικές ευθύνες και εις βάρος ποιων - πηγή: ΑΠΕ.

You Might Also Like

2 σχόλια