Το Πάρκο της Βλακείας

By Τρίτη, Ιουλίου 19, 2011 , ,

Το Παρίσι έχει τον Jardin de Louxembourg κι άλλους 4-5 κήπους.
Jardin de Lyxembourg-Paris
Το Λονδίνο έχει το Hyde Park κι άλλα 3 πάρκα.
Hyde Park-London
Η Βιέννη έχει τους κήπους του παλατιού Belvedere.
Η Γενεύνη έχει το πάρκο Mon Repos.
Οι Βρυξέλλες έχουν το πάρκο Warande και το πάρκο του Tervueren.
Η Ρώμη έχει τους κήπους της Villa Borghese.
Και η Θεσσαλονίκη, τι έχει;

Κάθε ευρωπαϊκή πόλη διαθέτει τουλάχιστον 2-3 πάρκα μεγάλων διαστάσεων στο εσωτερικό της. Είτε δημιουργήθηκαν για λόγους αισθητικούς, είτε αναψυχής, είτε υγείας, είτε απλά ιστορικούς, η ύπαρξη κήπων και πάρκων στο εσωτερικό μιας μεγάλης πόλης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Οι μόνοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πάρκων είναι αυτοί του Πανεπιστημίου, οι οποίοι ωστόσο έχου δομηθεί με άξονα το απροσπέλαστο για τους κατοίκους της πόλης.
Μένει λοιπόν ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης. Ένας χώρος όχι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά αρκετά κεντρικός για τη δημιουργία ενός μικρού, αλλά απαραίτητου για τη δόμηση της πόλης πάρκου.

Όμως, οι προτεραιότητες στη βαλκανική, μετα-οθωμανική Θεσσαλονίκη δεν είναι στα πάρκα. Η επιχειρηματικότητα για 50 χρόνια έχει καταλάβει το χώρο της διεθνούς έκθεσης, χωρίς παρόλα αυτά να εμφανίσει ιδιαίτερα αποτελέσματα. 50 χρόνια έκθεσης συνετέλεσαν στο να κάνουν τη Θεσσαλονίκη να πιστεύει οτι είναι επιχειρηματικό κέντρο των ...Βαλκανίων!  Όμως, πως μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικό κέντρο σε μια πόλη που δεν έχει ...επιχειρήσεις;

Γιατί, η Θεσσαλονίκη δεν έχει επιχειρήσεις. Κι όσες έχει, είναι αφελείς απομιμήσεις επιχειρήσεων, με επιχειρηματίες της κακιάς ώρας, χαμηλού βεληνεκούς και ανύπακρτης φιλοδοξίας. Κατ'εικόνα δηλαδή της ίδιας της πόλης.

Οι αποτυχημένη λοιπόν αυτή συνταγή αποτέλεσε το ...ταβόρ της πόλης για δεκαετίες. Ο βαθύς ύπνος και το όνειτρο του επιχειρηματικού κέντρου είναι καιρός όμως πια να σβήσει. Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να ούμε τον μαρασμό και την παρακμή στην οποια έχει υποπέσει ολόκληρη η πόλη. Να δούμε την πραγματικότητα για να την αντιμετωπίσουμε.

Καμιά Διεθνής Έκθεση δε θα κάνει τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικό κέντρο. Γι'αυτό απαιτούνται ...επιχειρήσεις κι επιχειρηματική δραστηριότητα.  Αυτά δηλαδή που σήμερα ΔΕΝ διαθέτει η πόλη.

Όμως, οι ίδιοι μονόφθαλμοι επιχειρηματίες που βασιλεύουν σήμερα ανάμεσα στους τυφλούς έχουν την απαίτηση να κρατήσουν στο κέντρο της πόλης μια αποτυχημένη Διεθνή Έκθεση. Ένα δείγμα της μιζέριας που κατατρώει την πόλη. Και υπόσχονται να τη ...βελτιώσουν, να την ...εκσυγχρονίσουν. Λες και η γεροντοκόρη ετών 50 μπορεί να ξαναγίνειγίνει ξαφνικά ....πιπίνα!
Η αφέλειά της είναι τόση, που αρνούνται να δουν τι πραγματικά συμβαίνει. Θέλουν να έχουν λόγο σε μια πόλη την οποία κατέστρεψαν με τις δικές τους επιλογές. Αρνούνται να αποχωρήσουν από το προσκήνιο και να δώσουν τη σκυτάλη σε άλλους, μην τυχόν και χάσουν τα προνόμια προβολής που έχουν σήμερα. Προτιμούν να κρατούν την πόλη στη μιζέρια, απλά και μόνο για να συνεχίσουν να κυριαρχούν οι ίδιοι.

Προτείνουν λοιπόν τη διατήρηση της Διεθνούς Έκθεσης στο χώρο που βρίσκεται σήμερα. Κοντόφθαλμα κι εγκληματικά, καταδικάζουν την πόλη στη συνέχιση της παρακμής. Γιατί, η πόλη πρέπει να εξελιχθεί. Πρέπει στο χώρο της νυν Έκθεσης να γκρεμιστούν ΟΛΑ τα κτίρια (με εξαίρεση το Παλαί ντε Σπορ και τον πύργο του ΟΤΕ) και να δημιουργηθεί ένα πάρκο που να ξεχειλίζει από πράσινο. Πρέπει να γίνει πνεύμονας και κέντρο αναψυχής για την πόλη.

Όσο για την Έκθεση, μπορεί να μεταφερθεί αλλού. Δυτικά ή ανατολικά, ή όπου αλλού θέλει - αν και η κοινή λογική λέει οτι πρέπει να μεταφερθεί δυτικά, εκεί που πρέπει να κατασκευαστεί και το νέο αεροδρόμιο (σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από την πόλη)! Το αν θα πρέπει να γίνει στο χώρο των ΤΕΙ δεν έχει καμία απολύτως σημασία και αφορά μικροσυμφέροντα. Πρέπει όμως να αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης. Να δημιουργηθούν τεράστια υπόγεια πάρκινγκ κάτω από το νέο πάρκο για να ελαφρύνει η κυκλοφορία στο κέντρο. Να πεζοδρομηθεί πλήρως το κέντρο με εξαίρεση της Τσιμισκή (όπου πρέπει να υπάρχει κίνηση διπλής κατεύθυνσης με διαχωριστική νησίδα).

Όλα αυτά είναι απλά στην εφαρμογή. Προσκρούουν όμως στα συμφέροντα των ασήμαντων επιχειρηματιών της πόλης. Μιας πόλης που θεωρεί επιχειρηματικότητα τις ...καφετέριες! Κι όπου οι ανύπαρκτοι επιχειρηματίες έχουν το θράσος να απαιτούν να αποφασίζουν για το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ας γκρεμιστούν όλα στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης κι ας γίνει πάρκο. Και να ονομαστεί το Πάρκο της Βλακείας. Για να θυμόμαστε τη βλακεία που μας δέρνει τόσα χρόνια τώρα. Γιατί, αν την ξεχάσουμε, θα χάσουμε...

You Might Also Like

1 σχόλια