Au blog citoyens !

By Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2007


Σφάζονται παλικάρια στο ΠΑΣΟΚ και η απορία πολλών είναι πώς θα μπορέσουν να κοιταχτούν στα μάτια την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Έ, λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Η ιστορία έχει δείξει πως, σ'αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχουν αναστολές τέτοιου τύπου. Αντιθέτως, ενδέχεται να δούμε εναγκαλισμούς και συμφιλιώσεις για το καλό της παράταξης (και το "δικό" μας).

Τώρα, ο κόσμος που απορεί που κρυβόταν τέτοιο μίσος, θα απορεί που βρέθηκε τόση αγάπη.

Πάντως, το παιxνίδι παίζεται με δεδομένα σχολείου: ο μεν Γιωργάκης βάζει τους (προσωρινούς) υποτακτικούς του να κάνουν τη "βρώμικη δουλιά" της αποκαθήλωσης της εικόνας του αντιπάλου, ο δε Βαγγέλης ελλείψει αρκετών υποτακτικών αναλαμβάνει μόνος του το δύσκολο μέρος.

Δεν ξέρεις ποιόν να πρωτοοικτίρεις. Τον ΓΑΠ που επιχειρεί να παίξει (επιτέλους) ποδόσφαιρο αντί για το σύνηθες badmighton, ή τον ΕΒΕ (όχι Ένωση Βιομηχανιών Ελλάδος) που νομίζει οτι δικηγορεί; Όλοι πιστεύουν οτι η επικράτηση Παπανδρέου θα τον ανδρώσει για τις επόμενες εκλογές (με αυξημένες πιθανότητες νίκης), ενώ για άλλους η τελική επικράτηση Βενιζέλου σημαίνει οτι ο Καραμανλής πάει, νικήθηκε.

Όσο αφελής είναι η πρώτη προσέγγιση, άλλο τόσο είναι και η δεύτερη. Το κεφάλαιο συμπάθειας που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου λόγω της χαμηλών τόνων συμπεριφοράς του θα πρέπει να εξανεμιστεί μέσω μιας μεταστροφής προς σκληρότερες στάσεις και ελληνοποίηση της εικόνας του (με όλα τα στοιχεία που απαιτεί αυτό: τσαμπουκάς, εν θερμώ πράττων, φωνακλάς κλπ.) , ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται να αποτινάξει από πάνω του την υπερβολικά ελληνική σιγουριά, υπεροψία και ασάφεια.

Το μόνο με το οποίο δεν ασχολείται κανείς στο ΠΑΣΟΚ είναι τι θα γίνει μετά τη νίκη του ενός ή του άλλου και μετά από ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές. Αρκεί να κερδίσεις τις εκλογές για να δικαιολογείς την παρουσία σου στην πολιτική σκηνή; Ο δρόμος προς την εκλογική νίκη περνά μέσα από την αντιπολίτευση. Υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις, για να το πούμε αλλιώς. Για να τις περάσεις πρέπει να διαβάσεις πολύ και να έχεις τύχη. Ξέρετε πόσοι δεν περνάνε τις εξετάσεις;

Μάλλον όμως το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται μαθητής. Γιατί να διαβάσει; Ελπίζει στην κόπωση των ελλήνων από κυβέρνηση δεξιάς. Εκτός απροόπτου, η αντιπολίτευση θα είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.

Πιθανή λύση: ενδυνάμωση της κριτικής και της αντίδρασης απέναντι τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την αντιπολίτευση από τους πολίτες που τους ανέδειξαν. ΄Αλλωστε, οι θέσεις στο Δημόσιο τελειώνουν, ο Στρατός συρρικνώνεται χρονικά, για ποιά ρουσφέτια να ψηφίσει κανείς; Ας ασχοληθεί ο πολίτης και με την πραγματικότητα, τις ανύπαρκτες θέσεις εργασίας, τη φτώχεια (έστω γύρω του), την τραγική ποιότητα ζωής, τις ανύπαρκτες προοπτικές για κάλύτερο μέλλον, το ξεπούλημα της γης, τη μόλυνση του συνόλου της ελληνικής επικράτειας (είμαστε στο κόκκινο σχεδόν σε όλες τις παραλίες, παρά τις μπλε σημαίες ενώ η ύπαιθρος έπεται). Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με πολλούς τρόπους : οργανώσεις, χρήση επικοινωνιακών μέσων, blogs κ.ά. Τα ερώτημα είναι αν τα κόμματα, στο σύνολό τους μπορούν ακόμη να παίξουν, έστω και εν μέρει αυτό το ρόλο...

You Might Also Like

0 σχόλια