Ασφαλιστικού το ανάγνωσμα

By Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2007

Το καλό που σας θέλω, φροντίστε να ζήσετε πολλά χρόνια. Μην τυχόν και αποδημήσετε πριν ολοκληρώσετε την απόδοση των ασφαλιστικών σας εισφορών (μέχρι δηλαδή τα 67 σας!). Εγώ σκοπεύω να πάρω σύνταξη οπότε πρέπει εσείς να πληρώνετε κανονικά, αλλιώς ...


Βέβαια και εγώ όταν θα πάρω σύνταξη δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα είμαι. Τα 67 είναι δύσκολη ηλικία! Δεν είσαι δα και παιδί, αλλά δε θες να παραδεχθείς οτι μεγάλωσες κιόλας. Κάτι σαν εφηβία. Προτείνω λοιπόν στους αξιότιμους νομοθετούντες να αφήσουν ελεύθερο το όριο της συνταξιοδότησης, ώστε όποιος θέλει να μη συνταξιοδοτείται ποτέ! Άλλωστε, μεταξύ μας, όλοι δε βλέπουμε οτι πλέον δουλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης; Όπως ο ηθοποιός πεθαίνει στο σανίδι, ο οικοδόμος στη σκαλωσιά και ο ναυτικός στη θάλασσα. Καλά, ο δημόσιος υπάλληλος πεθαίνει στην πλήξη, αλλά αυτό δε μετράει - (παρεπιπτόντως, μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων δεν υφίσταται πουθενά, στην Ευρώπη τουλάχιστον).

Είναι αξιοπερίεργο πως, κάποιοι που δεν έχουν ποτέ τους κολλήσει ένσημα καλούνται να προτείνουν και να αποφασίσουν για τη σύνταξη αυτών που κολλάνε.

Το ασφαλιστικό είναι ΒΟΜΒΑ. Αυτό που στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει ακόμη λυθεί λόγω της δυσκολίας του, στην Ελλάδα θα τινάξει τα δεδομένα στον αέρα.

Είναι γεγονός οτι γερνάμε ως λαός. Ο μέσος όρος ηλικίας συνεχώς και αυξάνει. Παράλληλα, η εξέλιξή της μαγκιάς μας μας επιτρέπει να εισφοροδιαφεύγουμε όλο και περισσότερο. Κατά συνέπεια, τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για πληρωμή των συντάξεων όλο και λιγοστεύουν. Τι θα συμβεί; Θα μειωθούν οι συντάξεις, θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, θα εξαφανιστούν οι πρόωρες συντάξεις, θα αυξηθούν οι εισφορές στα ταμεία, θα ενοποιηθούν αυτά για να μειωθούν τα κόστη, θα αυξηθούν οι επισφαλείς επενδύσεις των χρημάτων των ταμείων για να καλυφθούν τρύπες (με ό,τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει), θα μειωθούν οι συμμετοχές των ταμείων στα φάρμακα και άλλα πολλά. Αν νομίζουμε οτι αυτά δε θα συμβούν σε μας, γελιόμαστε οικτρά. Ήδη συμβαίνουν. Και είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια θα είναι χειρότερη. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η μερική απασχόληση, θα περικοπούν παροχές και προνόμια, θα πέφτουν μεγάλα πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν εισφορές, θα μπούν στην άκρη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων χωρίς ιδιαίτερεο "ψηφοθηρικό ενδιαφέρον". Το γνωστό κράτος πρόνοιας θα γίνει Πόντιος Πιλάτος, αφήνοντας τους ίδιους τους ασφαλισμένους να τα βρούν μόνοι τους με αυτορύθμιση! Η εποχή του συστήματος αλληλεγγύης θα αποτελεί παρελθόν. ενώ κερδισμένοι θα βγούν όσοι επενδύουν αντί να ασφαλίζονται, παρόλο που αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους λόγω της έλλειψης γνώσης και εμπειρίας των Ελλήνων.

Λύση; Άμεσα καμία, μακροπρόθεσμα αντιστροφή της υπογεννητικότητας και αναδιάρθρωση του καταμερισμού των κρατικών δαπανών. Αυτά όμως γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες...Μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει ή θα συνεχίσει να χάνει έδαφος;

You Might Also Like

0 σχόλια