ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

By Τρίτη, Οκτωβρίου 14, 2008

Τελικά, το "τσουνάμι" στην παγκόσμια οικονομία επέφερε την πολυποθούμενη και αναμενόμενη ανακατανομή πλούτου: τα χρήματα πηγαίνουν μεμιάς από την τσέπη των φορολογουμένων στην τσέπη των τραπεζών (οι οποίες θα μας τα επιστρέψουν με μορφή δανείων με "προνομιακό" επιτόκιο!).

Και για τους αφελείς, να πούμε οτι οι τράπεζες δεν είναι ιδρύματα. Είναι μέτοχοι, άνθρωποι, με κεφάλι, δυο πόδια (και πολλά ...χέρια) και τα χρήματα των φορολογουμένων καταλήγουν στις τσέπες αυτών των ανθρώπων.

Η ανακατανομή αυτή πλούτου γίνεται με απόφαση της πολιτικής εξουσίας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι πολιτικοί δηλαδή αποφάσισαν να πάρουν λεφτά από τα τα κρατικά ταμεία και να τα δώσουν στις ιδιωτικές τράπεζες. Άντε, ας πούμε οτι κάποιες χώρες θα πάρουν και κάποιο ποσοστό μετοχών από τις τράπεζες αυτές , τάχα έναντι της βοήθεια που θα προσφέρουν, υπό μορφήν επανεθνικοποίσης, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος πρόκειται για δώρο-τζαμπαντάν δηλαδή!

Οι αιτίες της κρίσης
.
Και γιατί κοντεύουν να φαληρίσουν οι τράπεζες; Γιατί, μέσα στην απληστία τους οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες των τραπεζών θέλησαν να βγάλουν μεγάλα κέρδη και γρήγορα, επενδύοντας σε χρηματιστηριακά προϊόντα με πολύ μεγάλο ρίσκο. Έπαιζαν δηλαδή χοντρό παιχνίδι με ξένα χρήματα! Το ρίσκο ήταν να συμβεί αυτό που συνέβη!
Αντί λοιπόν, τώρα που συνέβη το απευχόμενο, να πληρώσουν οι τράπεζες τη ζημιά από τις τσέπες των ιδιοκτητών και μετόχων τους, τρέχουν τα κράτη να τις συντρέξουν! Και να πληρώσουν τα σπασμένα οι φορολογούμενοι!
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο!

Επιπλέον, οι τράπεζες επένδυαν σε προϊόντα πολύ μεγάλου ρίσκου για να "φουσκώνουν" τα ετήσια κέρδη τους, καθώς αυτά ήταν η βάση με την οποία υπολογίζονταν τα bonus των μεγαλοστελεχών των τραπεζών! Μια χούφτα, δηλαδή, γιάπηδων, ή αλλιώς golden boys (ας πούμε...), έπαιζαν με τα δικά μας λεφτά και ρίσκαραν για να εμφανίζουν κέρδη οι τράπεζες και να κονομάνε οι ίδιοι bonus! Φυσικά, κανείς τους δε σκέφτηκε πως δεν είναι δυνατόν να κερδίζουν όλοι ταυτόχρονα και συνεχώς, οτι κάπου θα έσκαγε η "φούσκα"! Ή απλώς ήλπιζαν οτι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα τους στηρίξουν οι πολιτικοί,αφού αυτοί είχαν ακόμη περισσότερα να χάσουν!

Οι πολιτικοί πάλι έσπευσαν να "στηρίξουν" τις τράπεζες, κλέβοντας τα χρήματα από την τσέπη των φορολογούμενων, φοβούμενοι οτι πιθανή τραπεζική κρίση θα σήμαινε το τέλος της δικής τους κυριαρχίας, αφού όλοι οι πολίτες θα έχαναν μαζί με τα χρήματά τους και την ψυχραιμία τους οπότε άντε να ξανάβγαινε ο Σαρκοζύ, ο Καραμανλής ή η Μέρκελ... Θα τους έπαιρνε και θα τους σήκωνε!

Οι φορολογούμενοι δηλαδή πληρώνουν την απερισκεψία και την απληστία των ιδιοκτητών και μετόχων των τραπεζών, την απληστία και την ασχετοσύνη των στελεχών τους, τη δουλικότητα στις τράπεζες και αγκίστρωση στην εξουσία των πολιτικών και τη δική τους απάθεια και αδιαφορία!

O - χαμένος από χέρι "Φλας" Γκόρντον Μπράουν, για τον οποίο κανείς δε δίνει ούτε δεκάρα στη χώρα του - ήρθε να σώσει την παγκόσμια οικονομία, και ταυτόχρονα τους μέντορές του αμερικάνους που κόντευαν να πάθουν εθνικό εγκεφαλικό, βάζοντας χέρι, χωρίς τύψεις και χωρίς ενδοιασμούς-ηθικούς ή όποιας άλλης μορφής- στα λεφτά των πολιτών της Ευρώπης! Η διαφορά από τον ανεκδιήγητο George Bush είναι οτι δε σκέφτηκε καθόλου το κόστος των επιλογών του για τους πολίτες και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-άλλωστε, οι Άγγλοι δε φημίζονται και για τη καλή τους ψυχή...

Όσο για μας, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επανακρατικοποιούν τις τράπεζές τους, εμάς μας υποχρεώνουν να ιδιωτικοποιήσουμε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (τι έγινε ρε Χατζηδάκη, γιατί δε μιλάς;), μόνοι μας ιδιωτικοποιούμε τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΤΕ, τη ΔΕH, τα λιμάνια, τον ΟΣΕ και ότι άλλο βρούμε, για να τρέχουμε σε λίγα χρόνια να βρούμε λύση στα προβλήματα που θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε. Γιατί, ποιός πιστεύει οτι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα είναι καλύτερα με το Λάτση και όχι με το κράτος; Ή ο ΟΤΕ με τους γερμανούς;
Το εθνικό συμφέρον είναι ο μόνος γνώμονας με τον οποίο πρέπει να κρίνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν μια χώρα. Οι πολιτικοί μας, ωστόσο, έχουν αφαιρέσει τη λέξη "εθνικό"...

You Might Also Like

0 σχόλια