Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

By Σάββατο, Δεκεμβρίου 06, 2008

Σύμφωνα με τα νέα ήθη και έθιμα της νεοελληνικής κοινωνίας, ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός πρέπει να συνδυάζει μια σειρά ιδαίτερων χαρακτηριστικών, κάποια ιδιαίτερα γνωρίσματα και μια σειρά από πρακτικές πολύ συγκεκριμένες. Ας δούμε πως έχουν διαμορφωθεί αυτές:

1. Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός πρέπει να είναι κουφός. Όταν όλοι γύρω του θα ανακράζουν "σκάνδαλα-σκάνδαλα!" αυτός θα χασκογελά και θα δείχνει τα ..."ποντίκια" του! Όταν θα του λένε να κάνει κάτι, αυτός θα γυρίζει από το άλλο πλευρό.
2. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να είναι και λιγόλογος. Όσο λιγότερα λέει, τόσο μικρότερες πιθανότητες έχει να πει κοτσάνες! Όταν μιλά πρέπει να διαβάζει πάντα το κείμενο που του έγραψαν. Πρέπει να κάνει εντατικά σεμινάρια χρήσης ξύλινης γλώσσας και να εξασκείται καθημερινά. Πρέπει να μην κάνει σαρδάμ, ή, όταν κάνει, να τα ξανακάνει για να νομίζουν όλοι οτι τα κάνει επίτηδες!
2. Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σταθερός στις απόψεις του. Ειδικά αν είναι λανθασμένες! Οποιαδήποτε αλλαγή απόψεως μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία. Τι κι αν είπε ο Αινστάιν οτι "μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη"... Ο Αλβέρτος, όπως λέγεται, στο σχολείο ήταν σκράπας!
3. Δεν νοείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός να μην περιοδεύει κοντά στο λαό. Πρώτον τον κερνάνε παντού, οπότε δε χρειάζεται να φάει στο σπίτι... Δεύτερον, τον δείχνει η τηλεόραση, οπότε τα παιδιά του χαίρονται και φωνάζουν "να ο μπαμπάς στην τηλεόραση"! Τρίτον, με την περιοδεία παίρνεις και καθαρό αέρα. Τέταρτον, πετάς με ελικόπτερο! Πέμπτον, άμα τύχει ρίχνεις και κανένα χορό! Χτυπάς πλάτες, δίνεις χειραψίες, σε χειροκροτούν, ανεβαίνει το λίμπιντό σου, η αυτοεκτίμησή σου, ανεβαίνεις γενικά.
4. Για να είναι κανείς καταλληλότερος για πρωθυπουργός πρέπει να έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Πρέπει να σκέφτεται όλους όσους βρίσκονται σε ανάγκη, τους οικονομικά ασθενέστερους, όσους ταλαιπωρούνται από το σαθρό σύστημα υγείας, όσους δεν έχουν να φάνε... Και πρέπει συχνά-πυκνά να τους λέει πόσο τους συμπονά και τους σκέφτεται. Δεν είναι απαραίτητο να κάνει κάτι γι'αυτούς. Πρέπει όμως να τους λέει συνεχώς οτι τους καταλαβαίνει... Οτι γι'αυτούς υπάρχει. Οτι πρωί-βράδυ έχει στο νου του τι να κάνει για να τους βοηθήσει. Ν απηγαίνει σε νοσοκομεία, να κοιτάζει αν υπάρχει σκόνη στ απερβάζια, αν υπάρχουν αράχνες στις γωνίες... Και να τους τάζει... Να του τάζει συνεχώς!
5. Επίσης, ο καταλληλότερος πρέπει να είναι σκληρός με τα συμφέροντα. Όταν οι Τράπεζες πιάνουν ταβάνι σε υπερκέρδη, όταν αυξάνουν αυθαίρετα τα επιτόκια και παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη για ψίχουλα, πρέπει ο καταλληλότερος να τσαντίζεται και να απειλεί τους τραπεζίτες για να φοβούνται. Να τους φοβίζει οτι θα τους κάνει ντα, οτι θα τους κόψει την καλημέρα, οτι δε θα τους ξαναδώσει χαρτζιλίκι, ώστε να συνετίζονται... Να φροντίζει συχνά να καταδικάζει τα μεγάλα συμφάροντα, χωρίς να τα κατανομάζει, αφού αυτά τον χρηματοδοτούν.
6. Φυσικά ο καταλληλότερος οφείλει να είναι μεγαλόπνοος και γνώστης της ιστορικής του μοίρας! Αν δεν ήταν μεγάλος ηγέτης και ιστορική φυσιογνωμία δε θα ήταν καταλληλότερος άλλωστε! Η πραγματικότητα αυτή οφείλει να διέπει κάθε του σκέψη και ενέργεια. Και οι εκλογείς του οφείλουν να του το αναγνωρίζουν. Ει δυνατόν οφείλεται να προέρχεται από τζάκι. Το "όνομα βαρύ σαν ιστορία" ανοίγει πόρτες, αποτελεί εχέγγυο αξίας και εκπέμπει μαι σιγουριά μια ασφάλεια, ανεξήγητη όσο και υπαρκτή.
7. Προ πάντων, ο καταλληλότερος πρέπει να είναι εξηγημένος. Εξηγημένος απέναντι στον εαυτό του και στους φίλους του. Δεν πρέπει ποτέ να τους καρφώνει, ούτε να τους κρεμά. Ακόμα κι αν οι φίλοι του κάνουν λάθη, έχουν ύποπτες σχέσεις, κατηγορούνται ή ακόμη και συλλαμβάνονται, αυτός οφείλει να τους στηρίζει, να τους υπερασπίζεται και, στην πρώτη ευκαιρία, να τους ξελασπώνει.
8. Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός πρέπει να είναι οικογενειάρχης. Τουλάχιστον μέχρι να πάρει την εξουσία. Το προφίλ που πουλάει είναι αυτό του σεμνού και αφοσιωμένου οικογενειάρχη που έει τη γυναίκα του κορώνα στο κεφάλι του. Γυναικάδες, ανύπαντροι και λοιποί, είναι ιστορικά πρόσωπα των οποίων η ύπαρξη αμφισβητείται...
9. Φυσικά απαιτείται από τον καταλληλότερο να είναι εργατικός. Πρέπει να συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να κάνει εφόδους στα υπουργεία κάθε Δευτέρα στις 9:00', να βλέπει τους βουλευτές του στα τηλεπαράθυρα, να έχει γραμματείες και υπογραμματείες, να τηλεφωνεί χωρίς χρέωση στους κοινοβουλευτικούς του εκπροσώπους για να μαθαίνει τα νέα της Βουλής και να δείχνει πάντα κουρασμένος...
10. Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να είναι αχάριστος. Κάθε αναρρίχηση στην εξουσία πρέπει να συνοδεύεται από την τοποθέτηση των δικών του παιδιών στις θέσεις-κλειδιά αυτές που έχουν χρήμα. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αν δεν πριμοδοτήσει όσους τον βοήθησαν να εκλεγεί, θα πέσει πολύ γρήγορα. Γιατί ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι απλά μια βιτρίνα. Πίσω του υπάρχουν οι πραγματικοί καταλληλότεροι για λαμόγια. Αυτοί που υπερκομματικά υφίστανται και επιπλέουν, μέσα από πολιτικές ανακατατάξεις και αλλαγές. Και βρίσκονται συνεχώς στο παρασκήνιο, φροντίζοντας να κρατήσει η καταλληλότητά τους για πάντα. Οι αιωνίως καταλληλότεροι...

You Might Also Like

0 σχόλια