BLACK BLOCS
Τη δεκαετία του '80 αναπτύχθηκε στην Ευρώπη μια τακτική διαδήλωσης, αρχικά ως διαμαρτυρία κατά των πυρηνικών, όπου οι διαδηλωτές προσέρχονταν στις διαδηλώσεις φορώντας μαύρα ρούχα και κουκούλες ή κράνη. Στόχος ήταν να μην είναι αναγνωρίσιμοι από τις αρχές, δίνοντας την εντύπωση μιας μεγάλης μάζας. Οι ομάδες αυτές ονομάστηκαν Black Blocs.
Οι ομάδες αυτές διαδηλωτών έγιναν γνωστές για βανδαλισμούς και μάχες στους δρόμους. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ομάδες Black Blocs διαδήλωσαν απόλυτα ειρηνικά.
Οι συνήθεις στόχοι των Βlack Blocs είναι τράπεζες, κρατικά κτίρια, κτίρια πολυεθνικών και άλλα μέρη που παρακολουθούνται από κάμερες.
Πολιτικά, χωρίς να μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια ενιαία ομάδα, οι συμμετέχοντες σε Black Blocs εντάσσονται σε μια γενικότερη ακροαριστερή χροιά με αναρχικές προεκτάσεις, χωρίς όμως να λείπουν ακροδεξιές, αλλά ακόμη και νεοναζιστικές ομάδες.
Η αρχική προέλευση τους δείχνει πιθανώς τη Γερμανία. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν το 1989 στις ΗΠΑ, και εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη.
Συχνά, στις τάξεις των Black Blocs εισέρχονται αστυνομικοί, όπως συνέβη το 2007 στον Καναδά, όπου η Καναδική αστυνομία ομολόγησε την ανάμειξη αστυνομικών, ντυμένων με μαύρα, στους κόλπους των διαδηλωτών. Η έλλειψη οργάνωσης των ομάδαν αυτών, επιτρέπει την είσοδο νέων "μελών" χωρίς καμία δυσκολία.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, η οργάνωση Black Blocs κατέστρεψε και πυρπόλησε το κέντρο της πόλης, κάνοντας τη σύνοδο να ξεκινήσει με καθυστέρηση μιάμισης ώρας. Στο indymedia.org, μέσω του οποίου γίνεται η πληροφόρηση για τα Black Blocs υπάρχουν δεκάδες αναφορές όπου εκθειάζεται η "επιτυχία" αυτή.
Ενώ στη Γερμανία απαγορεύεται η αλλοίωση των χαρακτηριστικών - φορώντας κουκούλα για παράδειγμα - στη Γαλλία δεν υπάρχει τέτοιος νόμος. Έτσι, οι οργανωτές των Black Blocs συμβούλευαν τους διαδηλωτές να κρύβουν το πρόσωπό τους με φουλάρι, τους έδιναν συμβουλές για τον τρόπο συμπεριφοράς σε περίπτωση συμπλοκής με την αστυνομία, τους παρείχαν νομική υποστήριξη, του ςεξήγησαν οτι δεν πρέπει να έχουν μαζί τους κινητά με λίστα επαφών και να μην αναφέρουν ονόματα όταν μιλούν, καθώς ο αριθμός των αστυνομικών που παριστάνουν τους διαδηλωτές είναι πολύ μεγάλος.
Κατόπιν συμβουλής των οργανωτών της διαδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν γραμμένο στο μπράτσο τους το νούμερο του εντετελμένου δικηγόρου, έβγαζαν φωτογραφίες των πληγών τους σε περίπτωση συμπλοκής, κρατούσαν επάνω τους τα ματωμένα ρούχα και δε μιλούσαν καθόλου για τα γεγονότα με τους γιατρούς σε περίπτωση που προσκομίζονταν σε νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πινακίδες των αυτοκινήτων της αστυνομίας που κυκλοφορούσαν με κάλυψη στην περιοχή της διαδήλωσης.
Η χρήση του Ίντερνετ για τις συνεννοήσεις γίνεται μέσω συγκεκριμένων sites, κάποια από τα οποία είναι κρυμμένα πίσω από IP-φαντάσματα, ώστε να μη μπορούν οι αστυνομικοί να βρουν περισσότερα στοιχεία.
Στο βίντεο που ακολουθεί εμφανίζονται ομάδες Black Blocs επί των έργω, στην Πράγα:
Πηγές: wikipedia, Le Figaro
0 σχόλια