ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΘΒΕ ΜΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

By Τετάρτη, Μαΐου 13, 2009

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο... Σε αυτό το μήκος κύματος κυμαίνεται και η θητεία του Νικήτα Τσακίρογλου στο θώκο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μια θητεία που έλαβε άδοξα τέλος με ένα τηλεφώνημα του υπουργού πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στον ηθοποιό!

Ήταν περίπου κοινό μυστικό οτι η αποχώρηση του Νικήτα Τσακίρογλου στο ΚΘΒΕ ήταν θέμα χρόνου. Η θητεία του σημαδεύτηκε από πολλές αμφισβητήσεις, από ίντριγκες, κόντρες, αποτυχίες και ελάχιστες επιτυχίες. Τα - μόνιμα πλέον - πάθη που ταλανίζουν το πολύπαθο Κρατικό Θέατρο επικράτησαν τελικά, παίρνοντας την εκδίκησή τους.

Η συζήτηση αφορούσε την οικονομική διαχείριση του θεατρικού οργανισμού και το ύψος του ελλείματος. Η διαφορά εκτίμησης μεταξύ του πρώην προέδρου του ΚΘΒΕ, Νίκου Μακραντωνάκη και του Νικήτα Τσακίρογλου αφορούσε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Δε θα σταθούμε στα οικονομικά, των οποίων το ύψος διαφοροποιείται ανάλογα με την οπτική γωνία και τη θέση του καθενός. Αν όμως κοιτάξουμε απολογιστικά το καλλιτεχνικό έργο του Νικήτα Τσακίρογλου κατά τη διάρκεια της θητείας του, η τελική εκτίμηση δεν είναι σίγουρα θετική. Οι επιλογές έργων διακρίθηκαν από μια παγιωμένη άποψη περί κλασσικού θεάτρου, οι σκηνοθετικές απόψεις δεν προσέθεσαν κάτι στα ήδη γνωστά, ενώ η προσέλευση του κόσμου τιμώρησε αυτές τις ατυχείς επιλογές. Ποιός δε θυμάται τον Ιουλιανό τον παραβάτη, ίσως την πιο βαρετή σκηνοθετικά δουλιά που έχουμε δει ποτέ, το Συρανό ντε Μπερζεράκ χωρίς κανένα ενδιαφέρον, τη Ντόλυ που έσπαγε κυριολεκτικά τα νεύρα όσων την παρακολούθησαν. Και φυσικά η προσέλευση των θεατών στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ ήταν τραγικά χαμηλή.

Επί των ημερών του Νικήτα Τσακίρογλου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνέχισε να είναι αποκλειστικά επιδοτούμενο θέατρο, χωρίς να επιδιώξει, ούτα να καταφέρει να αποσβέσει ένα έστω κάπως σημαντικό μέρος των εξόδων του από τα έσοδά του. Καλλιτεχνικά δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μετριότητα, αγγίζοντας ενίοτε και το πιο χαμηλό επίπεδο. Πρόκειται για μια περίοδο που δε διεκδικεί δάφνες, ούτε και μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη. Η αποχώρηση του Νικήτα Τσακίρογλου, παρά τον ατυχή τρόπο με τον οποίο γίνεται, αποτελεί μάλλον θετική εξέλιξη για το ΚΘΒΕ. Υπό την προϋπόθεση βέβαια οτι η διάδοχη κατάσταση θα έρθει να διορθώσει τα λάθη της προκάτοχης περιόδου. Ίδωμεν...

You Might Also Like

0 σχόλια